Bart Somers pleit voor 'bouwshift' in plaats van 'betonstop'

Burgemeester Bart Somers
David Legreve Burgemeester Bart Somers
Bart Somers pleit voor een 'bouwshift' in plaats van een 'betonstop'. Dat bleek op de uitreiking van de Gouden Baksteen, die de Mechelse burgemeester deze avond heeft ontvangen. Somers krijgt de prijs van de Bouwunie voor de “complete metamorfose” die Mechelen onderging onder zijn bestuur. Een aanpak die volgens de jury een voorbeeld is voor andere steden.

De betonstop ligt nog steeds op de tafel van de Vlaamse regering, die er nog deze legislatuur een akkoord over wil bereiken. Tegen 2040 mogen dan geen nieuwe percelen aangesneden worden voor nieuwe gebouwen. Maar Somers wil inzetten op een 'bouwshift', waarbij aannemers compacter gaan bouwen en inzetten op plaatsen waar veel nutsvoorzieningen, verkeersknopen en openbaar vervoer aanwezig zijn. 

"Slim verdichten, recycleren, meer ademruimte en groen zijn de toekomst", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Somers krijgt ook lof voor de investeringen in infrastructuur en administratieve vereenvoudiging. Bij de uitreiking van de 22ste Gouden Baksteen werden ook drie bedrijven erkend. Stabco Foundations uit Kasterlee kreeg als jong bedrijf de titel 'Initiator' van het jaar. DCA uit Beerse is 'Innovator' en Wille Gebroeders uit Knesselare kreeg de titel 'Motivator' voor haar personeelsbeleid.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Normaal mag je een oude woning vervangen op het platteland door 1000 m³, de keuze laten aan de bouwheer, drie kleine huisjes gesloten bebouwing en verplicht zelf één te bewonen gedurende 20 jaar. De bebouwde oppervlakte blijft hetzelfde en drie huizen ipv één. Nu worden nog grote villa's gebouwd voor kleine gezinnen, in probeer mijn kinderen te motiveren klein te bouwen en geen rommel kopen, dan heb je ook geen plaats nodig om rommel te stockeren.

 • Eric Loyens

  Ze stippelen de toekomst uit appartementen van 60m2 aan een onbetaalbare prijs enkel en alleen om de bouwpromotors hun zakken te vullen ,en bartje woon jij ook op 60m2

 • Erik Henderickx

  Oei, Bart, gaat ge verhuizen van uw groen stekje naar de binnenstad van Mechelen op een appartementje van een riante 60 m2, zoals jullie politiekers het voor ons zo fijn uitgetekend hebben.

 • Roland Vanlerberghe

  Betonstop? Bouwshift? Somers moet maar eens gaan kijken naar Wallonië, daar staan veel meer oude woningen dan hier bij ons in Vlaanderen, de reden? Geen geld voor nieuwbouw, bouwen dat doet ge met geld en dat is minder en minder beschikbaar voor gewone mensen temeer omdat de bouwvoorschriften qua energie zo streng geworden zijn. Ze schermen altijd met dat terugverdieneffect in de toekomst maar het geld voor je bouw moet er nu wel liggen, niet in de toekomst.

 • Danny Govaerts

  Als politiekers een gezond woning beleid willen in een stad of dorp moeten ze eerst leegstaande gebouwen die langer dan 4 jaar zonder toekomst plan staan. Verplicht een bewoning funktie op. Leggen op korte termijn. Zo kunnen buiten gebieden vrij blijven van verkaveling .. En zeker niet zo als in Turnhout waar het stadsbestuur nieuw projecten inde stads kern tegen werkt en buiten gebieden in snel tempo bebouwd voor stads uitbreiding.