Bart Somers: "Ik moet mijn verantwoordelijkheid opnemen en ga terug naar nationale politiek”

Moet Mechelen binnenkort op zoek naar nieuwe burgemeester?

Bart Somers wil graag opnieuw minister worden.
Benny Proot Bart Somers wil graag opnieuw minister worden.
De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) gaat terug naar de nationale politiek. Dat zegt hij in een filmpje op Facebook. Somers, twee jaar geleden door een internationale denktank nog uitgeroepen tot beste burgemeester van de wereld, wil in de volgende Vlaamse regering een nieuw samenlevingsbeleid uitstippelen. Somers is lijsttrekker voor de liberale Vlaamse lijst in de kieskring Antwerpen.

"Ik ben heel graag burgemeester. Ik ben dit al 18 jaar. Ik heb er lang over nagedacht en eerlijk gezegd ook getwijfeld. Maar ik heb voor mezelf een heel duidelijke beslissing genomen. In dit tijdsgewricht kan ik niet aan de zijlijn blijven staan. Ik moet mijn verantwoordelijkheid opnemen. Ik ga terug naar de nationale politiek, in die arena. Ik wil in de volgende Vlaamse regering een nieuw samenlevingsbeleid uitstippelen dat oplossingen aandraagt, waar we allemaal mee vooruitgaan", aldus Bart Somers. 

Somers was tussen 2003 en 2004 al eens Vlaams minister-president. Sinds 2001 is hij burgemeester van Mechelen. Tussen 2004 en 2009 was hij Open Vld-voorzitter. Dat hij nu opnieuw kandidaat-minister-president is, wil Somers niet gezegd hebben. “Daar liggen al twee mensen in bed”, zegt hij tegenover de VRT. “Voor mij gaat het over het beleid dat gevoerd wordt. Ik geloof dat je dat vanuit de regering moet doen. Als minister kun je daar echt het verschil maken.”

Zijn prioriteit is zorgen voor veiligheid, zegt Somers. "Respect in de publieke ruimte. Duidelijke spelregels die iedereen moet naleven en die we ook afdwingen." Daarnaast wil Somers een samenleving "waar we met elkaar en niet naast elkaar" leven. Hij streeft naar een brede middenklasse, die sterk staat. Hij wil de mensen die vandaag nog in de kansarmoede zitten - "en dat zijn er te veel" - optillen naar die middenklasse. Tot slot wil de liberaal een samenleving die "resoluut kiest voor een concept waarbij de toekomst van mensen telt en niet hun afkomst".

Als Somers minister zou worden in de Vlaamse regering, krijgt Mechelen een andere burgemeester. Volgens Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad is er veel kans dat die in de liberale familie gezocht zal worden.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Desloover

  die is ook niet vies van een leugen !!

 • Wilfried Vanden Berg

  De geschiedenis herhaalt zich. Diegenen uit de grote graai politiek komen terug boven. Dit worden donkere wolken boven België. De graai politiekers komen terug boven water .

 • Gunter Verleyen

  Hoe kan je mensen "optillen naar de middenklasse" als je partij mee de indexsprong heeft gesteund, energieprijzen de hoogte inlaat met allerlei smoezen en het voordeel die sommige middenklassers met hun zonnepanelen hebben nu ook nog afpakt met die nieuwe meter, allemaal VLD-prestaties

 • Frank Louman

  Eerlijk is eerlijk, Somers is een goed politicus. Wat ons land nodig heeft zijn mensen van dit kaliber zoals De Wever en minder van die watjes zoals die van Spa en Groen die problemen niet durven benoemen.

 • Albert Hendrix

  Gewoon Kiezersbedrog zoals Bart de Wever ,Er zou een wet moeten komen die zo'n praktijken tegengaat als ge een mandaat uitvoert kun je niet op een verkiezingslijst komen vooraleer dat je ontslag gegeven hebt en ontslag tijd uitgedaan en je krijgt geen opzeg vergoeding