Bart Maddens: “Leiderschap ontbreekt bij traditionele partijen om af te stappen van cordon”

Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews
Het is vrij duidelijk dat de traditionele partijen vasthouden aan het cordon sanitaire. Dat heeft politicoloog Bart Maddens deze ochtend gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Volgens Maddens "ontbreekt het leiderschap bij de traditionele partijen” om af te stappen van het cordon.

Vlaams informateur Bart De Wever had volgens Maddens gelijk dat de traditionele partijen nooit zouden afstappen van het cordon sanitaire en dat een rechtse coalitie een doodgeboren kind was.

N-VA heeft op een ernstige manier onderhandeld met Vlaams Belang

Politicoloog Bart Maddens

"Maar er is wel iets fundamenteel veranderd", zegt Maddens. "Het is vreemd dat die knoop begin juli al niet doorgehakt werd. N-VA heeft op een ernstige manier onderhandeld met Vlaams Belang, geen beleefdheidsgesprek zoals Yves Leterme destijds had.”

Dat Jan Jambon naar voor geschoven is als Vlaams formateur en dus als Vlaams minister-president, hing volgens Maddens al een tijd in de lucht. Dat het om kiezersbedrog zou gaan, relativeert Maddens. "Voor de federale regeringsvorming is het bovendien een goede zaak dat Bart De Wever zich nu ten volle kan smijten en aan de onderhandelingstafel zal zitten", zegt de politicoloog.

Lees ook binnen HLN+:

Belgische stilstand lijkt compleet: als zelfs een simpele goeiedag niet lukt

Onze opinie: “Geen 5 jaar geleden zou wat Bart De Wever over migratie en identiteit in zijn startnota schrijft, wekenlang tot vloedgolven van verontwaardiging geleid hebben”
84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  VB probeert door de N-VA zwart te maken hun kiezers af te snoepen. Maar als het VB meer stemmen willen halen dan moeten ze die niet bij de N-VA zoeken maar bij de trado's. Stel dat door overlopende N-VA'ers de uitslag net andersom wordt bij nieuwe verkiezingen. 24,8% VB en 18% N-VA. Dit is nog altijd geen meerderheid. Moest dit de uitslag worden dan zou dat als gevolg hebben dat de sp.a er wordt bijgenomen om een coalitie te vormen. Het zijn de trado's die het VB 'dumpen', niet de N-VA.

 • oswald billiet

  Dat Cordon zal nog als een boomerang terugkeren op diegenen die het nu in stand willen houden. De tijd gaat vlug , ook voor het Vlaams Belang dat met de volgende verkiezing zichzelf uit het Cordon zal halen wegens de grote aangroei van de stemmen. Het had vandaag moeten gebeuren maar zelfs de NVA is hierin ook niet te zien. En die nieuwe verkiezing zal er vroeger zijn dan gedacht.

 • Marc Baeyens

  De trado-partijen hebben geen ruggengraat. Dat ziet men trouwens ook aan hun slinkend aantal behaalde stemmen. et bouwwollige leiders kan men geen land besturen.

 • Wilfried Vanden Berg

  Als in 2024 het VB nog meer stemmen gaat halen gaat de dictatuur van CD&V en OVLD nog meer hun best doen om de bevolking terug te kunnen beliegen en bedriegen puur uit eigenbelang en zelf verrijking . Daar mag men gerust in zijn. Die twee partijen hebben geen schaamte en scrupules om alles uit de kast te halen om VB in het cordon te laten.

 • René Neeskens

  Ik stel voor dat er een cordon komt voor de traditionele partijen. Het is elke keer ouwe wijn in nieuwe zakken, of moeten we zeggen ouwe wijn in ouwe zakken? Wat een klucht zeg!