Bart De Wever wordt informateur

Photo News
Bart De Wever wordt informateur. Dat meldt het Paleis. Koning Albert II heeft de opdracht aan de N-VA-voorzitter aangeboden, en De Wever heeft die aanvaard.

Wellicht moet N-VA-voorzitter en verkiezingswinnaar De Wever nu bekijken welke coalities mogelijk zijn, en zal de Waalse winnaar Di Rupo daarna als formateur worden aangesteld door de koning.

Opvallend is dat Bart De Wever deze avond een exclusief interview aan de Franstalige tv-zender RTL zal geven. Waarnemers zien dit als een poging van de N-VA'er om de bezorgdheid tegen te gaan die in Franstalig België leeft na de eclatante overwinning van de Vlaams-nationalisten op 13 juni. Om 17.30 uur legde De Wever in het federale parlement wel een verklaring af voor de audiovisuele pers.

De Wever: "Discreet tewerkgaan"
"De koning heeft mij vanmiddag gevraagd om de rol van informateur op mij te nemen. Ik heb die opdracht aanvaard", laat de kersverse informateur in een persmededeling weten. "Ik zal deze opdracht op een zeer discrete manier vervullen. Ik zal gesprekken voeren met de vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke, sociaal-economische en maatschappelijke actoren in onze samenleving.  Ik plan evenwel zeker geen eindeloze reeks gesprekken."
 
De Wever wil de gesprekken toespitsen op wat hij 'de drie meest essentiële vraagstukken waarmee de volgende regering geconfronteerd wordt' noemt: de de financiële problemen van het land aan, het doorvoeren van institutionele hervormingen en het versterken van het sociaal en economisch weefsel.

"Op basis van deze gesprekken zal ik nagaan of een volgende fase in de regeringsvorming opgestart kan worden", besluit de N-VA-voorzitter.

Thyssen: "De Wever neemt verantwoordelijkheid op"
CD&V-voorzitster Marianne Thyssen reageert positief op de aanstelling van De Wever. "Bart De Wever neemt zijn verantwoordelijkheid op, hij mag rekenen op een constructieve medewerking van CD&V. Dit is de eerste stap, wat de volgende stap wordt, zullen we zien. Ik heb altijd gezegd dat iemand die de verkiezingen wint zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Bart doet dat nu, ik kan hem daar alleen mee feliciteren."

Hoe snel CD&V naar de formatie wil overgaan, wou Thyssen niet kwijt: "Laat hem de tijd om echt werk te verrichten, maar er mag natuurlijk geen tijd verloren gaan."


Di Rupo: "Positief signaal"
PS-voorzitter Elio Di Rupo is tevreden dat Bart De Wever zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen en nu snel en discreet consultaties gaat aanvatten. Di Rupo heeft het over een positief signaal. "De prioriteit der prioriteiten is de stabiliteit van het land garanderen", luidt het in een persmededeling. De partij hoopt overigens dat de regeringsonderhandelingen zo snel mogelijk kunnen worden afgerond.

"Het is overigens essentieel dat de onderhandelingen op een solide basis kunnen steunen. Daarom is het nodig om in vertrouwen, respect en discretie te kunnen werken. De opdracht is moeilijk en de uitdaging gigantisch. Er is onder meer de staatshervorming, het economisch relancebeleid, de werkgelegenheid, de pensioenen en de sociale zekerheid."

Volgens Di Rupo behoort een redelijk institutioneel akkoord tot de mogelijkheden. "De PS heeft het tijdens de campagne herhaaldelijke keren gezegd. Wij zijn bereid een evenwichtig institutioneel compromis uit te werken, om het land uit de crisis te halen en opdat we ons op de echte sociaaleconomische uitdagingen kunnen concentreren". (adb/tw)

REUTERS