Bart De Wever: "Wij hebben deze campagne van A tot Z gedomineerd"

BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever toont zich in De Standaard tevreden over het terrein waarop de campagne zich heeft afgespeeld. "Ik kan een carrière als Madame Soleil beginnen."

"Paul Jambers interviewde me ruim twee maanden geleden in Zwitserland. Hij vroeg me hoe ik de kiescampagne zag verlopen. Ik zei: het wordt allen tegen één." Neen, voor Bart De Wever, het onbetwiste N-VA-kopstuk, had de campagne niet veel verrassingen in petto en kon hij dan ook perfect anticiperen op wat komen zou.

Tegen Jambers luidde zijn antwoord dan ook: "We zullen af en toe in de problemen komen, omdat niet iedereen even veel ervaring heeft. En: je moet altijd opletten voor "the events". Dat was deze keer het overlijden van Jean-Luc Dehaene."

Schuld media
Op fouten heeft De Wever zich niet vaak kunnen betrappen, maar: "Ik maak altijd dezelfde fout: ik zeg te veel, ik antwoord te veel. Als iedereen je zoekt, en dat is het geval, geef je de tegenstrever zo gelegenheden om je te vinden."

De media hebben volgens het N-VA-boegbeeld dan ook boter op haar hoofd: "Het vervelende is dat de media, wanneer je een uitspraak begint te verduidelijken, zeggen: 'Het is daar weer crisiscommunicatie.' Erg vermoeiend."