Bart De Wever verdedigt vertrouwen in Leterme I

UNKNOWN

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in de Kamer uitgelegd waarom zijn partij toch het vertrouwen zal geven aan Leterme I. "Omdat nog niets verloren is, zullen wij deze regering een kans geven. Mijn onthouding geeft aan dat het slechts een voorlopig vertrouwen is", verklaarde De Wever.

De Wever onthoudt zich
Wanneer later op de avond de stemming volgt over het vertrouwen in de regering zullen vijf van de zes N-VA-Kamerleden op de groene stemknop drukken. De Wever zelf gaat zich onthouden.

Communautaire teller positief
De Wever gaf op het spreekgestoelte aan dat de communautaire teller momenteel op positief staat: de bevoegde Kamercommissie keurde de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde goed en er ligt een eerste "bescheiden" communautair pakket klaar.

Niemand gijzelen
De ultieme test volgt echter deze zomer, wanneer er een akkoord moet zijn over een grote staatshervorming. "Wij blijven bereid tot een eerbaar vergelijk. We beseffen dat we niet alles in een slag kunnen binnenhalen, maar zullen ook niet plat op de buik gaan. Gisteren niet, vandaag niet en morgen niet. Onze houding is niet onredelijk. Wij zijn geen karakteriëlen. Wij willen niemand gijzelen", dixit De Wever, die zo verwees naar verklaringen van Karel De Gucht over de "karakteriëlen" van de N-VA en het interview van zaterdag van Yves Leterme in de Concentra-kranten.

Niet in regering
De Wever gaf aan dat alles zal worden afgemeten aan het gezamenlijk programma dat met kartelpartner CD&V werd afgesproken. "Omdat alles nog niet verloren is" geeft N-VA straks de regering een kans. Maar in de regering stappen, is volgens de partijvoorzitter een brug te ver. "Wij hebben onze kiezers beloofd dat we niet zonder garanties op een staatshervorming en een splitsing van BHV in de regering zouden stappen (...) We zullen ons constructief opstellen, maar bovenal trouw zijn aan ons woord aan de kiezer", besloot De Wever.

Eerder op de dag verdedigden de MR- en cdH-fractieleiders Daniel Bacquelaine en Christian Brotcorne het regeerakkoord. Nu Melchior Wathelet in de regering stapt, stelde het cdH Brotcorne aan tot fractieleider. (belga/lb)

UNKNOWN