Bart De Wever toont geen begrip voor betogers: "Pensioenhervorming is als de klimaatverandering: onafwendbaar"

N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens het politiek debat bij technologiefederatie Agoria.
PHOTO NEWS N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens het politiek debat bij technologiefederatie Agoria.
N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vinden het vakbondsprotest tegen de pensioenhervorming "onbegrijpelijk". Dat zeiden ze beiden tijdens een debat van technologiefederatie Agoria. "De pensioenhervorming is als de klimaatverandering: ze is onafwendbaar", zei De Wever. "Een opgestoken middelvinger naar al wie werkt", klonk het bij Rutten.

"Ik begrijp die actie niet", zei De Wever. "Het overleg over de zware beroepen moet nog beginnen. Wie aan dat overleg begint met een staking, is niet goed bezig", zei de N-VA-voorzitter. "Het is niet door te staken dat we de pensioenen zullen betalen", zei Rutten. Zij vindt dat de acties getuigen van een gebrek aan solidariteit met de jongere werkgevers.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft meer begrip voor de ongerustheid van veel mensen over de pensioenen. Om de pensioenen betaalbaar te houden, zorgt de regering voor hervormingen en voor meer middelen, aldus Beke. Sp.a-voorzitter John Crombez meent dat het de regering het aan visie ontbreekt. "Geef mensen meer keuzevrijheid. Laat ze zelf mee bepalen wanneer ze met pensioen gaan en doe dat op de loopbaan en niet op de leeftijd."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci meent dan weer dat de regering de betoging "zelf heeft besteld door voor zoveel onzekerheid te zorgen". Daar is De Wever het niet mee eens. "We hebben altijd gezegd dat we aan verworven rechten niet gaan raken."

De Wever uitte daarnaast opnieuw twijfels bij de kernuitstap. "Uit de fossiele brandstof stappen, uit de kernenergie stappen en de elektrificatie van het wagenpark allemaal tegen 2030 realiseren? Dat is niet realistisch op het vlak van bevoorrading en prijs." De linkse oppositiepartijen Groen en sp.a zeggen dat De Wever nu opnieuw onzekerheid veroorzaakt. 

Na lang discussiëren bereikten de verschillende regeringen van ons land anderhalve maand geleden nochtans een akkoord over het energiepact, met daarin een voorziene kernuitstap tegen 2025. N-VA, dat zich lange tijd tegen de sluiting van de centrales verzette, bekwam wel dat er jaar na jaar gemonitord zal worden of de uitbouw van alternatieven voldoende opschiet. 

Bart De Wever creëert mist om toch maar niet te moeten beslissen.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci

Volgens de N-VA-voorzitter is de uitstap geen evidentie: de petrochemische sector in de haven is zeer energie-intensief. Hij wees er ook op dat Frankrijk, Zweden en Zwitserland hun centrales open houden. "Het is jammer dat een volgende regering zal moeten beslissen", luidde het.

Almaci zegt dat de beweringen van De Wever niet kloppen. "Er is een plan. Vraag is: wil je het uitvoeren", aldus de Groen-voorzitster. Volgens haar creëert haar collega "mist om toch maar niet te moeten beslissen". Ook sp.a-voorzitter John Crombez reageerde afwijzend. "Voorspelbaarheid en zekerheid is net wat we nodig hebben. Dat is nu weer weg."

PHOTO NEWS
PHOTO NEWS592 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daniel moniez

  de rijken winnen altijd,zie de geschiedenis!!!

 • Chris Devlaeminck

  Ik heb gewerkt van mijn 16 jaar tot mijn 60 jaar. 44 jaar gewerkt en afgedragen voor anderen. Ik vind het heel normaal dat iedereen dit doet. Als ik zie hoeveel ouders hun kinderen, die te lui zijn om te studeren, steeds opnieuw laten herkansen of verandering van richting. En wat zeggen sommigen dan, "ach, ze moeten nog lang genoeg werken". Inderdaad even lang afdragen als een ander. Maar misschien moeten we naar een private pensioenverzekering? Dan zullen velen anders piepen.

 • Marc Baeyens

  De Wever is niet te beroerd om te zeggen dat de dash uit de regering is. Iedereen ziet het maar niemand, buiten de oppositie, verzwijgt het. Hopelijk schieten de trado's nu wakker en maken ze nog iets van deze regering. Anders zijn al de compromissen van N-VA (waartoe zij niet in staat zou geweest zijn!) voor niets geweest.

 • Michel Jacobs

  Tja, toegegeven als ik zoals De Wever een pensioen ZONDER leeftijdsverhoging van meer dan 6000 euro in het vooruitzicht had , na elke maand van mijn loopbaan, 10000 euro en meer verdient te hebben, zou ik dat waarschijnlijk ook niet 'begrijpen'.

 • philemon de wilde

  Misschien kan V&W in dit gat springen. 80% stemmen van de ambtenaren en klaar is kees.