Bart De Wever over zijn Tournée Minerale: "Een alcoholprobleem had ik niet, maar ik dronk veel"

Bart De Wever houdt een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van N-VA dit jaar.
BELGA Bart De Wever houdt een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van N-VA dit jaar.
Snakt u stiekem al naar dat glaasje rode wijn wanneer u vanavond uitgeteld in de zetel ploft? Verman u dan, want u hebt vrienden en familie beloofd een maand lang geen alcohol te drinken. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever (46) doet mee - al zo'n vijf jaar -, en hij kan de verleiding gemakkelijk weerstaan: "Sinds mijn vermageringskuur in 2011 heb ik geen glas bier of wijn meer aangeraakt. En ik moet zeggen: ik heb er ook geen zin meer in." Dat vertelt hij in een interview met Deze Week.

De N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen hield er vroeger een Bourgondische levensstijl op na, met veel eten en vaak veel drank. In een gesprek met het tijdschrift Knack - naar aanleiding van de start van Tournée Minerale vandaag of 'geen alcohol in de maand februari' - praat hij erg openhartig over hoe het er vroeger aan toe ging. "Ik zal eerlijk zijn: ik dronk echt wel dagelijks en als je dat optelde, was het op weekbasis ook behoorlijk veel. Ik heb nooit een alcoholprobleem gehad, denk ik, maar ik dronk veel", geeft De Wever toe.

"Ik heb geen enkel probleem met mensen die een glas lusten en dat met mate kunnen, zonder daar last van te hebben. Ik gun hen dat van harte. Maar ik weet dat ik anders ben. Als ik ga drinken, zal dat niet bij één glas blijven." In november 2011 besluit de politicus dan ook de knop om te draaien - hij gaat aan het diëten - en dus zegt hij ook de glazen alcohol vaarwel.

Enkel maar winst
"Wanneer ik optelde wat ik vroeger dronk, en ik moest dat doen van mijn dokter in het kader van mijn dieet, dan zat ik duidelijk over de grens van wat een dokter alcoholisme noemt. De enige reden waarom ik zeg dat ik geen alcoholist was, is omdat ik geen enkele fysieke of mentale hang had naar drank. Ik kon gerust zeggen: 'Ik drink vandaag niet.'"

Die periode van overmatig drankgebruik laat De Wever dan ook graag achter zich, want er bestaat geen positiever gevoel dan een jaar zonder drank geleefd te hebben. "Ik proefde de winst ervan: ik sliep beter, recupereerde sneller en dacht scherper. Dat zijn toch alleen maar positieve punten?"

De Wever vraagt zich wel af of die effecten ook voelbaar zijn wanneer je slechts dertig dagen stopt met alcohol. "Ik denk dat een maand te kort is, zeker als het de bedoeling is om minder te drinken omdat het een invloed heeft op de gezondheid. Alhoewel, ik voorspel wel dat mensen die dagelijks drinken en nu aan Tournée Minerale meedoen, na drie à vier dagen een merkelijk verschil gaan voelen."

Sociale controle
Of hij, als ervaringsdeskundige, nog enkele tips en trics heeft om het ook na een maand zonder cocktails, bier of wijn vol te houden? "Belangrijk is om je eigen sociale controle te organiseren, dat helpt. Je legt jezelf doelstellingen op en je maakt die kenbaar aan je omgeving, waardoor je ook controle aan jezelf oplegt."

Wanneer ik optelde wat ik vroeger dronk, en ik moest dat doen van mijn dokter in het kader van mijn dieet, dan zat ik duidelijk over de grens van wat een dokter alcoholisme noemt

Bart De Wever