Bart De Wever over impact sociale media: “Ik zie geen democratie in gevaar”

Bart De Wever tijdens het debat.
BELGAONTHESPOT Bart De Wever tijdens het debat.
Tijdens een voorzittersdebat over democratie heeft Bart De Wever (N-VA) de sociale media omschreven als "de langste toog ter wereld". Wouter Beke (CD&V) waarschuwde voor het gevaar van fake news dat zo verspreid wordt, onder meer in een N-VA-campagne over het migratiepact. Dat is voor de democratie een "gigantische uitdaging", klonk het. De Wever ziet dat anders. "Ik zie geen democratie in gevaar."

Vooral CD&V-voorzitter Wouter Beke gelooft dat niet alle politieke communicatie op sociale media vandaag de realiteit doorstaat. Hij verwees tijdens het verkiezingsdebat in de Gentse Vooruit gisteravond naar sociale mediacampagnes over het migratiepact van Vlaams Belang en N-VA, die de campagne uiteindelijk offline haalde. 

Voor De Wever zijn sociale media "de langste toog ter wereld", maar "heeft dat iets veranderd? Volgens mij heeft het gewoon iets blootgelegd." De snelle communicatie met veel deelnemers ziet De Wever als een "game changer", al zegt de N-VA-voorzitter ook dat "het niveau niet altijd naar het zenit (het hoogtepunt, nvdr.) gaat."

Beke waarschuwde voor het wegvallen van filters, een rol die klassieke media voorheen op zich namen. "Om de vraag wat wel en niet waar is te beantwoorden, moet je wel enige maturiteit hebben", vindt Beke. Hij waarschuwde voor de democratische gevolgen. "In de VS heeft Trump gewonnen omdat hij via sociale media kiezers om de tuin heeft geleid. De Brexit is pijnlijk gekanteld voor het leave-kamp door honderdduizenden posts met fake news.”

Eerder had De Wever tegengesproken dat de democratie een crisis doorstaat. "Ik zie geen democratie in gevaar. Niet hier en niet in de rest van de wereld", aldus de N-VA-voorzitter. Ook in de VS, waar president Trump het leeuwendeel van de nationale nieuwsredacties intimideert via sociale media, ziet De Wever geen probleem. 

Trump is "een president die wij door de band iets minder sympathiek vinden en die op het vlak van stijl iets minder aansluit bij wat wij in Europa normaal vinden." De N-VA voorzitter besluit dat de wereld "democratischer is dan hij ooit is geweest." 
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Herbots

  rud Beernaert, heeft De Wever ooit gezegd dat het VB niet mag meedoen aan verkiezingen. na de verkiezingen moeten er coalities gevormd worden en zal er geregeerd worden met 2 of 3 partijen te kiezen uit andere verkozen partijen. Dat het VB uit de boot valt is niet abnormaal.

 • jack vandenhende

  Dit weten we dus nu ook , Guido Bervoets gebruikt en misbruikt de sociale media riolen .

 • Peter Hegge

  Het gevaar zit niet in de teksten het gevaar zit in niet betalen van taxen en belastingen.

 • daan aerts

  Democratie in belgie B.D.W. stop met het cordon en zever dan verder met uw mooie woorden , dan kun je pas iets zeggen over.democtie!

 • Peter Hegge

  Nog een beetje meer camera s hangen de rest verbieden en verplichten.