Bart De Wever (N-VA) steunt Vandeput en haalt scherp uit naar sp.a

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Bart De Wever (N-VA) reageert scherp op de niet doorgespeelde studie over de levensduur van de F-16's aan minister van Defensie Vandeput. "Stel dat de legertop dit rapport heeft achtergehouden. Dan zit je met een serieuze crisis in het leger", zegt de N-VA-voorzitter. De Wever laat ook weten dat hij zijn partijgenoot Vandeput blijft steunen.

"Het is natuurlijk merkwaardig dat zo'n document niet tot bij de minister komt", zei de N-VA-voorzitter aan VTM Nieuws. "Nu moet worden uitgezocht hoe dat komt: heeft men het belang ervan onderschat, is het document gewoon niet belangrijk of is hier sprake van vuil spel? Wie heeft dat dan gespeeld? En waarom? Die vragen moeten beantwoord worden."

'Stel dat de legertop dit rapport heeft achtergehouden. Dan zit je met een serieuze crisis in het leger'

Bart De Wever, voorzitter N-VA

De Wever blijft ook zijn minister Steven Vandeput verdedigen maar wijst op een serieuze crisis tussen het leger en het kabinet. "De minister zal ofwel die crisis te lijf moeten gaan, ofwel zullen verantwoordelijkheden moeten worden geduid binnen de regering. Als het de bedoeling is om de N-VA-minister te beschadigen dan is dat gelukt", aldus De Wever. "Ik zie evenwel geen enkele reden waarom hij een stap opzij zou moeten zetten. Hij heeft dat dossier ongelooflijk ernstig aangepakt."

Uithaal naar sp.a

Maar De Wever haalde ook zwaar uit naar sp.a, dat de studie in handen kreeg en gisteren openbaar maakte. "Wie heeft toegang tot die mails en heeft de keuze gemaakt om niet naar de minister te gaan, maar naar de sp.a? Is dat om een N-VA-minister te beschadigen of zitten hier grotere dingen achter?" 

'De timing is allicht geen toeval, want de opties over nieuwe gevechtsvliegtuigen moeten worden bekeken. Daar zitten enorme belangen achter'

Bart De Wever, voorzitter N-VA

"De timing is allicht geen toeval, want de opties over nieuwe gevechtsvliegtuigen moeten worden bekeken. Daar zitten enorme belangen achter. Groepen die wilden meedoen zijn uit de boot bevallen. Dat roept heel veel vragen op, zeker als je ziet dat het lek bij de socialisten zit." Een ironische sneer is dat naar de Agusta-affaire. 
291 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richard Kerkhofs

  De Wever steunt? Dat hebben we al gehoord. Zet die regering af!

 • Marc Camp

  Ten derde is de hoogste kabinetchef bij Vandeput een ex piloot en vervente aanhanger van de F35. Moet er nog iets geweten zijn heren. Wie het lekte en naar waar maakt niet uit. Hou je aan feiten. Veel discussie genot!

 • Marc Camp

  Ten tweede was het dossier inderdaad in de vorige regering gestart door Crembo die een felle aanhanger was van F35. Maar toen Vandeput op het kabinet kwam nam hij klakkeloos het dossier over en wilde daar onmiddelijk mee van start, zonder het dossier te bestuderen en te zien of alles ok is.

 • Marc Camp

  Ach waarom zitten jullie zo dikwijls naast de kwestie te discuteren. Telkens halen jullie jullie de oude koeien uit de gracht. Eerst: spa voert oppositie op de wijze zoals zij dit willen, zoald BDW iedereen onderhanden neemt. SPA geeft niet aan dat Vandeput niet deugt of iets fout deed maar geeft aan dat er gelogen werd, waar dan ook

 • Marc Camp

  Zou hij niet beter even zwijgen. Er zijn geen potten gebroken maar Calimero wil al direct reageren. Dit is teken dat de pot wel degelijk stinkt en dat SPA misschien wel degelijk op de juiste plek drukt en BDW dat wil verkomen dat het deksel gelicht wordt. Mij maak je neit wijs dat Vandeput niets wist van dit rapport, een telefoontje is simpel goedkoop en begin maar te bewijzen wat er gezegt is geweest. Dank BDW om Vandeput zelf verdacht te maken.