Bart De Wever (N-VA): "Spankracht van regering staat onder druk"

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Photo News N-VA-voorzitter Bart De Wever.
N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft toe dat de 'dash' uit de regeringsploeg is verdwenen om de nodige maatregelen te nemen om een begrotingsevenwicht te bekomen. Dat zei hij vanavond in Terzake. "Als deze coalitie zou willen, zou ze de begroting eerder in evenwicht kunnen krijgen."

"Terechte kritiek", noemde Bart De Wever de vingerwijzingen naar de begroting die maar niet in evenwicht geraakt. Dat was nochtans een uitdrukkelijke belofte van zijn partij en deze regering.

Eerst en vooral wees De Wever echter ook op de enkele andere economische verwezenlijkingen die deze regering volgens hem wél kan claimen. "We hebben geen slecht parcours gereden, ook niet in vergelijking met het buitenland", klonk het vanavond in Terzake. De Wever verwijst naar de overheidsuitgaven die zijn teruggedrongen, de verlaagde belastingen, de private jobcreatie die de hoogte in ging en de positieve handelsbalans.

"Maar", zo erkent De Wever", de laatste mijl die nog gelopen moet worden om over de hele lijn een mooi rapport voor te leggen aan de kiezer, zouden wij volgens mij nog moeten kunnen lopen." De Wever erkent dat vooral voor dat eerste, de begrotingsschuld, de 'dash' uit de regeringsploeg is verdwenen door de naderende verkiezingen. "Het vermogen om donnant-donnant tot iets te komen, wordt op dit moment gehypothekeerd door de politieke toestand waarin we met de nakende gemeenteraadsverkiezingen zitten, maar ik sta zéker open voor een gesprek om het vertrouwen (her) op te bouwen."

Ook maakt hij er geen geheim van welke piste de N-VA zou willen nemen om het begrotingstekort terug te dringen: snijden in de sociale zekerheid.

Confederale kanteling

Intussen hoopt De Wever dat de federale coalitiepartijen na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, in de zeven resterende maanden, alsnog willen proberen om de rit te eindigen met een begroting in evenwicht, zoals was vooropgesteld. 

De Wever kreeg de vraag voorgeschoteld of een N-VA'er premier kan worden. "Ik kan niets uitsluiten. Als wij geconfronteerd worden met een opmars van links in Wallonië die onstuitbaar is, dan denk ik dat we zo snel mogelijk naar een confederale kanteling moeten. Als het nodig is om de leiding te nemen van dat proces, dan mogen ze mij gerust uit het stadhuis halen, tijdelijk misschien, om dat te doen", zo antwoordde de N-VA-voorzitter. "Maar dat is een hypothese die ik niet kan voorspellen. Wat er in 2019 uit de urnen zal komen in het noorden, daar heb ik nog iets impact op. In het zuiden niet."
237 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Marien

  @marc casterman. Het is vandaag heel erg moeilijk om de bomen in het bos nog te zien. Erg veel politici (ook in het buitenland) maken er misbruikt van om leugens of angst de wereld in te sturen (stemmen). Velen denken zelf niet na en lopen achter een vlag. Als het kwaad geschied is blijven ze gefrustreerd achter. De wereld is nooit anders geweest maar hoe beter mensen het hebben, hoe meer er wordt geklaagd.

 • Danny Holdensrath

  Niet moeilijk met een tegenwerkende spartelende Peeters, die gaat enkel voor eigenbelang.

 • patrick beaumont

  Belastingen omlaag?ja voor de ryken...als gepensioneerde met klein pension kreeg myn vriendin 370€ terug,nu47€ waar is de logica.Nva moet uit die regering,hopelyk zo rap mogelyk.

 • Willy Slachmuylders

  Als BDW weer in het nieuws en in de kranten komen dan is het teken dat de andere partijen zoals CDNV Groen en Spa altijd willen dwars liggen tegenover N-VA Omdat finaal de N-VA gelijk heeft op alle discuties !!! Gr. Judyjuge

 • jintha peeters

  hopelijk valt deze regering en dan terug een regering zonder de nva dan is de gewone burger weer een klein beetje beter af dan nu de rijke