Bart De Wever (N-VA): “N-VA heeft cordon nooit onderschreven”

N-VA-voorzitter Bart lijkt de deur op een kier te laten voor een eventuele samenwerking met het Vlaams Belang. Dat zei hij in een reactie op de verkiezingsuitslag van vandaag. “Wij hebben verloren, zij hebben gewonnen”, klonk het vaag. “Vlaanderen wil duidelijk naar rechts. Het is vandaag niet het moment om deuren open of dicht te doen.” Maar hij was ook duidelijk: “N-VA heeft het cordon nooit onderschreven en ik ben er nooit een fan van geweest.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tijdens zijn toespraak voor zijn aanhangers had hij al duidelijk gemaakt dat hij alle Vlaamse partijen zou uitnodigen voor een gesprek. En daar bleek ook Vlaams Belang bij te zijn. Opvallend daarbij: hij had het over “rechts en centrumrechts” toen hij verwees naar de keuze van de kiezer, niet over extreemrechts.

Figuren

“Ik zal luisteren naar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en vragen hoe hij zijn partij ziet evolueren. Dat heb ik vorige keer ook gedaan”, klonk het, en hij ging nog verder. “N-VA heeft het cordon nooit onderschreven en ik ben er ook nooit een fan van geweest. Maar we zijn ook geen fan van alle standpunten van de partij, de stijl en sommige figuren die het wel erg bruin hebben gebakken.” 


Vlaams Belang is de duidelijke winnaar van deze zondag, vindt De Wever. “En die verdient respect. De Vlaamse kiezer verdient respect. Deuren open en dicht gooien op de avond van de verkiezingen lijkt mij behoorlijk dom. De kaarten liggen al moeilijk genoeg en er zal toch bestuurd moeten worden”, zei hij ook aan VTM NIEUWS. “Ik hoop dat de koning zijn doos Dafalgan forte al uit de kast heeft gehaald.”

Zijn uitspraken waren een opmerkelijke demarche van wat De Wever de afgelopen dagen verklaarde en het feit dat hij Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken gisteravond in het laatste kopstukkendebat op VTM NIEUWS nog een “paljas” noemde. “Daarvoor heb ik me gisteravond nog geëxcuseerd”, klonk het vanavond. “Dat is bijgelegd. Ik heb Vlaams Belang alleen een pestkop genoemd die constant in onze nek zit.”

Voorzitter

De Wever vertelde zijn aanhangers eerder vanavond dat de verkiezingsuitslag van vandaag zowel goed als slecht nieuws was. “Slecht nieuws omdat we de verkiezingen hebben verloren, maar goed nieuws omdat we nog altijd de grootste partij zijn.” Of hij voorzitter blijft, wil De Wever nog niet zeggen. “Ik klamp mij aan niets vast. Ik ben bijzonder onthecht, voor mij gaat het nu niet over postjes.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  Niet één partijvoorzitter, buiten De Wever, had er natuurlijk moeten staan in mijn vorige reactie. En nog dit. Stel aan De Wever de vraag: vind je het jammer dat N-VA en het VB samen geen meerderheid hebben? Wellicht zal hij die vraag afwimpelen, wat ook veelzeggend is.

 • Leo Peeters -Duym

  Het cordon wordt hét levensgroot probleem van N-VA. De Wever legt het altijd zo uit dat iedereen hoort wat hij graag wil horen, maar zijn achterban eist nu duidelijkheid, voor of tegen het cordon, niet naar de andere partijen wijzen, geen leugens in de mond van Van Grieken leggen om er onderuit te komen. Stel hem de vraag: vind je het jammer dat N-VA en het VB samen geen meerderheid hebben? Wellicht zal hij de vraag afwimpelen, wat ook veelzeggend is.

 • Leo Peeters -Duym

  De Wever liegt. Niet één partijvoorzitter heeft ooit tegen Van Grieken gezegd dat hij een voorstel van VB nooit mee zal goedkeuren (in de Zevende Dag tegen Van Grieken), zelfs Mertens niet. En alweer voert De Wever een hypocriet, leugenspelletje op. Waarom wordt dat verkennend gesprek met Van Grieken niet opgenomen en publiekelijk vertoond? We weten nu al dat De Wever gaat uitpakken met leugens en verdraaiingen over wat Van Grieken gezegd heeft.

 • Werner Gielis

  dus kies dan nu eindelijk voor Vlaanderen en laat de Walen en de Brusselse potentaten hun plan trekken maar dan zonder onze subsidies, dan kunnen we eindelijk eens zien hoe dat zal aflopen, en dan zal ook de portemonee van de Vlamingen er iets op vooruitgaan omdat hij niet moet afdragen voor hen

 • Jean West

  Nu ze percenten verloren hebben gaan ze plots anders praten.