Bart De Wever: "N-VA heeft Antwerpen veel veiliger, veel welvarender en veel zorgzamer gemaakt"

Burgemeester van Antwerpen haalt op slotmeeting campagne uit naar bestuur van bepaalde centrumsteden

Photonews
Deze voormiddag heeft de N-VA verzameld in  Antwerpen voor de slotmeeting van de campagne. Bart De Wever heeft zijn partijgenoten een hart onder de riem gestoken voor de laatste rechte lijn. "De kracht van verandering werkt. Wij zijn de grootste partij van het land geworden en we zullen alles doen om zo veel vertrouwen van zo veel mensen nooit te beschamen", sprak de partijvoorzitter die ook zijn kritiek op het bestuur van bepaalde centrumsteden niet spaarde.

Zestienhonderd kandidaten en militanten van N-VA woonden die bijeenkomst in de Koningin Elisabethzaal bij. Zes jaar geleden brak N-VA in heel wat Vlaamse steden en gemeenten door. De Vlaams-nationalisten besturen nu mee in meer dan 120 gemeenten en leveren meer dan vijftig burgemeesters.

Op de slotmeeting werden zowat 1.600 N-VA-kandidaten en militanten nog een laatste keer opgepept met filmpjes en toespraken van partijkopstukken. De ambitie is groot, de partij wil in de steden en gemeenten verder groeien en zich ook lokaal verankeren als dé volkspartij van Vlaanderen.

"Warmte thuis met hoogste niveau van welvaart en welzijn"

"Wij moeten elke dag aan de slag om van Vlaanderen een warme thuis te maken met het hoogste niveau van welvaart en welzijn. Voor minder mogen we niet gaan", aldus De Wever in de Koningin Elizabethzaal.

"Morgen worden de teerlingen geworpen voor het bestuur van onze gemeenten en onze steden voor de komende zes jaar. De kiezer kan nu oordelen over ons op basis van wat hij gezien heeft waar wij besturen."

'Après moi le déluge'

De huidige burgemeester van Antwerpen gaf ook een sneer naar zijn ambtgenoot in Mechelen, Bart Somers. "Je kan een stad heel goed besturen, maar stiekem de bodem uit de stadskas slaan. 'Après moi le déluge', het zou de verkiezingsslogan moeten zijn van de burgemeester van Mechelen."

En eveneens het bestuur van andere centrumsteden mocht rekenen op kritiek. "In Hasselt en Oostende leek het de afgelopen jaren dan weer vooral over de achterkamer te gaan dan over de voorkamer, wat die steden bepaald niet vooruit heeft geholpen. In Genk hebben we een stadsbestuur dat extremisten aanhaalt om stemmen te halen eerder dan consequent de boodschap te vertellen over de westerse waarden en iedereen kansen te geven door emancipatie. In het wondermooie Brugge staat de tijd stil, maar helaas ook het beleid."

De republiek van de rood-groene kameraden

"En in Gent leven we nog in de republiek van de rood-groene kameraden: onbewoonbare krotten zijn er goed genoeg als sociale woningen terwijl betere panden bewoond worden door kameraden van het stadsbestuur. Neen, zo hoort het niet. Daar is het tijd voor de kracht van verandering", besloot De Wever.

Het grootste applaus van de N-VA-zaal kreeg staatsecretaris Theo Francken, die voor het eerst ooit op een nationale meeting sprak. Hij bedankte voorzitter De Wever voor diens steun in de "moeilijke momenten" die hij de voorbije jaren kende.

"Ridicuul"

Sp.a-voorzitter John Crombez vindt de uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever "ridicuul". "De Wever haalt uit naar alle steden waar geen N-VA-burgemeester is, ook die waar N-VA mee bestuurt. Dat is ridicuul. Maar wat sociale afbraak betreft, moet hij vooral niet naar anderen wijzen. Sociale afbraak komt er door hem en zijn ministers", reageert Crombez.

Wat sociale afbraak betreft, moet hij vooral niet naar anderen wijzen.

John Crombez

"Dure elektriciteit en rusthuizen, en 14.000 Vlaamse gehandicapten die de centen voor hun zorg niet krijgen. Dat zijn problemen die De Wever creëert voor de mensen", aldus Crombez. "Als je bovendien ziet dat het groot kapitaal honderdduizenden euro's uittrekt voor de N-VA-campagne, dan weet je dat het de beschermer van het kapitaal weer aan de macht wil krijgen."
343 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Van Wesemael

  Crombez... wie heeft al die decennia de campagnes van de socialisten gefinancierd???

 • Marc Camp

  Die is echt nog in de zevende hemel. Ge weet wel hee de zevende hemel in schipperskwartier ;-)

 • anna vandenberg

  De meest arrogante domme vraag in het debat op één, de juiste woorden kan ik niet herhalen was, of kiezers van N-VA wel bereid zullen zijn hun auto minder te gebruiken in Antwerpen, past die vraag niet beter voor de kiezers van Groen in Antwerpen en in vele andere grote steden.

 • herman de genst

  Nog steeds zijn er mensen die gaan kiezen uit overtuiging . Hoe naïef moet men zijn om op een partij te stemmen met het gedacht dat deze een oplossing gaat bieden aan alle problemen die de dag van vandaag aan de orde zijn ? Niet een partij gaat een oplossing bieden , het gaat hier enkel om uitstel , want ieder weldenkend mens weet dat hetgeen zich de dag van vandaag allemaal afspeelt ooit zal escaleren .

 • Ronny Ooijen

  Ingrid Van Laerhoven, Bartje zei letterlijk : 2 jaar afzien en dan de vruchten plukken. Dus niet zeveren hé? Dankzij de jaarlijks 600 miljoen euro kostende taxshift houden gepensioneerden met 1200-1300 euro nu minder netto over. Zij met minimaal 1900 euro (de rijken dus) juist meer.De beloofde mandatenlijst of de transparantie omtrent Land Invest al vergeten? Bart De Wever van N(V)-Blabla liegt wel degelijk.