Bart De Wever: "Mijn lot is in handen van de kiezer, lat ligt op 30 procent”

Photo by Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews
"Mijn lot ligt in handen van de kiezer. De lat ligt op 30 procent." Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond in ‘Iedereen Kiest’ op Eén, als antwoord op de vraag of hij echt minister-president wil worden.

"Op het moment dat ik mij kandidaat stelde, heb ik de teerlingen losgelaten. Die hangen nu in de lucht", aldus De Wever. "Ik heb de lat op 30 procent gelegd. Onder de 30 procent wordt er een context denkbaar waarin anderen in een rood-groen verhaal willen stappen. Er is een andere kandidaat, die alleen minister-president zal worden als wij niet in de regering zitten."

De Wever zei ook dat het Marrakeshpact niet de enige reden is dat de federale regering is gevallen. "Het sociaaleconomische verhaal was eigenlijk al stilgevallen. Daar kwam niets meer uit. Als je een regering hebt die geen eieren meer legt en je krijgt er nog zo'n doodsmak tegenop, dan zeg je als partij: 'Dit heeft geen zin meer'.”


Extreemrechts

De inzet van de komende verkiezingen is volgens de N-VA-voorzitter nog steeds het afblokken van links, niet van extreemrechts. "De inzet is: komt links aan de helft plus één. Daar zal het Vlaams Belang niets aan veranderen." 

Het verbaast hem evenwel niet dat ook extreemrechts nu een hausse beleeft. "Er is veel te veel binnen gekomen op veel te korte tijd. De mensen pikken dat niet, ze worden boos. Ik krijg op de markten vragen waar ik niet op kan antwoorden. Mensen vragen waarom er wachtlijsten zijn voor gehandicapten, terwijl Maggie De Block een asielcentrum voor gehandicapten opent." De remonte van extreemrechts zie je volgens hem daardoor in heel Europa. "Het zou dan toch heel raar zijn dat ze daar in Vlaanderen geen soep van kunnen koken.”
95 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisette Theunis

  Het enigste wat je hebt gedaan met deze regering is het grootkapitaal vetgemest en alles flink duurder gemaakt.. De staatschuld ging ook verder omhoog. Gepensioneerden die hun leven lang werkten en voor zijn welvaart zorgden liet hij mooi in de kou staan. NVA heeft niets gedaan om eindelijk in het extreem hoge overheidsbeslag te snoeien.

 • GERARD DE PELECIJN

  U hebt mijn lot en ons lot en wat is het beste?

 • Danny Damiaens

  De enige verdienste dat hij heeft gerealiseerd is de zware beroepen in de privé teniet gedaan.Mensen die erin zijn gestapt in een vol continue systeem met akkoorden tot vroeger stoppen wegens een zware belasting heeft hij vernietigd waarvan dank en het gewoon werkvolk zal aan u denken volgende zondag en tot nooit meer!

 • Mario Van der Linden

  Ja Bartje, je lot heb je zelf verknoeit door in 2014 het VB nog steeds uit te sluiten. Zal 26 mei niet meer gebeuren.

 • Gino Denil

  Wat hebben die Nederlanders er aan dat het land 11 miljard overschot heeft, Leo Marien. Als ze er zelf 15% armer door worden. Rutte heeft bovendien al gesteld dat het overschot niet zal gebruikt worden voor onderwijs of om sociale noden te lenigen. Maar aan het bedrijfsleven gegeven zal worden. Om daarna een miljardennota te presenteren voor het halen van de CO² doelstellingen. Als hier het woord kilometerheffing valt dan staat het land al op zijn kop.