Bart De Wever: “Het is niet omdat de puberteit betoogt voor het klimaat, dat politieke antwoorden puberaal moeten zijn”

Spijbelen voor het klimaat, morgen in Antwerpen

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Zelf zal hij Anuna De Wever en co niet ontvangen op het Antwerpse stadhuis.
BELGA N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Zelf zal hij Anuna De Wever en co niet ontvangen op het Antwerpse stadhuis.
Het is aan de politiek om een "volwassenen antwoord" te formuleren op het protest van de klimaatspijbelaars. Dat zegt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever aan de vooravond van een nieuwe mars van de klimaatspijbelaars. Die klimaatbetoging zal morgen door zijn Antwerpen trekken. "Om het met een harde boutade te zeggen: het is niet omdat de puberteit betoogt, dat we met puberale antwoorden moeten komen", zo zegt De Wever aan Belga. Zelf zal hij Anuna De Wever en co niet ontvangen op het Antwerpse stadhuis.

De Wever heeft begrip voor het feit dat jongeren op straat komen om te protesteren. "Ik bewonder de passie en het engagement bij de jongeren. De generatie die vaak het verwijt heeft gekregen dat ze zich voor niets engageerde, komt nu massaal op straat en dat is oké", aldus De Wever. 

Niet aanmoedigen

Maar de N-VA-voorzitter staat niet achter de spijbelacties. "Spijbelen staat niet in mijn woordenboek. Ik heb dat nooit een goed idee gevonden", klinkt het. Zeker als de acties "recurrent" worden, kunnen ze volgens De Wever "een hypotheek leggen op de vorming van een generatie". 

De Wever begrijpt daarom niet dat sommige politici de spijbelacties aanmoedigen. De politiek moet met "volwassen en rationele antwoorden" komen, klinkt het. "Het is aan de politiek om een volwassen antwoord te geven op het protest van jongeren en niet om jongeren achterna te lopen. Om het met een harde boutade te zeggen: het is niet omdat de puberteit betoogt dat de antwoorden puberaal moeten zijn."

De toekomst ziet er beter uit dan het verleden. En de problemen die we hebben, moeten we oplossen. Dat moet ons antwoord zijn, niet mee betogen en applaudisseren voor spijbelaars

Bart De Wever

Ook Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (sp.a) vindt overigens dat de klimaatbetogingen van spijbelende scholieren mogen stoppen. “Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht. Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht ervan”, zei ze afgelopen weekend in De Zondag.  “Ik vind ook dat wij, volwassenen, spijbelende jongeren niet moeten aanmoedigen.”

Vooruitgangsgeloof

Als het van De Wever afhangt, moet de politiek onder meer het "vooruitgangsgeloof" bij jongeren herstellen. "Het is aan ons om te zeggen dat de toekomst er beter uitziet dan het verleden. We hebben het beter dan ooit tevoren, zelfs op ecologische vlak. De problemen die we hebben, moeten we oplossen. Dat moet ons antwoord zijn, niet mee betogen en applaudisseren voor de spijbelaars."

De Antwerpse burgemeester is niet van plan de klimaatspijbelaars morgen te ontvangen op het Antwerpse stadhuis. "Er is geen ontvangst gevraagd. Om eerlijk te zijn, ik ontvang bijna nooit betogers. Meestal doe je dat om zelf in the picture te komen voor de camera's. Ik voel daar geen behoefte toe", aldus De Wever. Hij voegt er wel aan toe dat hij de betogers op een ander moment en weg van alle camera's wil ontmoeten voor een open gesprek.

Bekijk ook:
113 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Reding

  Maar Bart, dat zijn ze meestal wel....Politici zijn opportunisten zoals kinderen dat ook zijn !

 • Dirk Delaere

  Nee, kritische scholieren komen er niet in, meneer De Wever ontvangt liever mensen die hem komen verzekeren dat atoomenergie een fijne, probleemloze zaak is. De ideeen voor de toekomst is haalt meneer De Wever, als historicus, uit het verleden. Uit de fouten geeft hij echter niet veel geleerd.

 • Marc Baeyens

  De populistische recuperaties van de trado politici steken schril af tegen de nuchtere realistische uitspraken bij N-VA. En deze kwestie is niet de eerste keer.

 • anna vandenberg

  danny meulders, wat heeft u vraag met klimaat te maken of met Bart Dewever, je had die vraag moeten stellen aan de toenmalige minister van justitie of buitenlandse zaken. Het klimaat is gekaapt door populisten die ook geen oplossingen kunnen bieden, in 2003 is beslist over de kernuitstap, op de vraag waarom er toen niet gezocht werd naar alternatieven door degene die het beslist hebben, antwoordde man omdat ze geen hadden. Drastisch anders gaan leven, maar dat verkoopt niet.

 • alois philipsen

  Gino denil nog een geluk dat jij geen enkele dag spijbelt op het internet, u zorgt tenminste dat velen hun lachspieren kunnen gebruiken