Bart De Wever geeft fout van zijn partij toe: “De campagne is zelf een politiek onderwerp geworden”

Bart De Wever heeft gereageerd op de omstreden campagne die zijn partij N-VA lanceerde naar aanleiding van het VN-migratiepact. In ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1 gaf hij toe dat de beeldvorming fout zat. 

De partij lanceerde vandaag een opvallende campagne tegen het VN-migratiepact, maar trok die even later zelf weer in.  Op hun website en op sociale media circuleerden zes foto’s, waarop de partij uitlegde waarom ze de VN-tekst niet zomaar wil laten passeren. De campagne was bij een aantal politici van oppositie en meerderheid in het verkeerde keelgat geschoten. Op sociale media liepen heel wat negatieve reacties binnen.

Photo News

“De campagne is zelf een politiek onderwerp geworden. Er zijn beelden gekozen die niet goed matchen met de inhoud. We erkennen dat er een fout gemaakt is”, verklaarde De Wever. De partijvoorzitter zei evenwel dat de beelden niet getrukeerd zijn. “Dit is een harde realiteit van het falen van het Europees migratiebeleid”, klonk het. 

De Wever geeft ook toe dat de energie beter was gegaan naar het zoeken naar oplossingen. “Het is inderdaad verloren energie en het zaait verwarring op een moment dat we dat kunnen missen als tandpijn.”

Jambon: “Menselijke fout”

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) heeft het over een “menselijke fout” van het campagneteam van N-VA bij de keuze van de beelden en het moment. Daarmee laat Jambon blijken dat de campagne geen bewuste strategie was van de partij. Hij benadrukte dat de campagne onmiddellijk is teruggetrokken.

Volgens partijwoordvoerder Joachim Pohlmann wilde N-VA “laagdrempelig” zijn om ervoor te zorgen dat de bezwaren van de partij tegen de tekst gekend zijn en dat het inhoudelijke debat wordt gevoerd. “Het bevordert het debat echter niet en is nu een politiek feit geworden. Daarom stoppen we de campagne”, klonk het. 

Bekijk ook de reactie van Kris Peeters:

“Ik begrijp niet wat N-VA doet, deze campagne is onfatsoenlijk, zeker de beelden, en er staan dingen in die niet correct zijn”
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Van Praet

  Eerst was er niets aan de hand bij de andere partijen, daarna dienden er aanpassingen te gebeuren. Steun NVA voor 100%

 • Jan De Schutter

  Onfatsoenlijk maar wèl de waarheid...

 • Jacques Vossen

  Een foutje? Heel slim bedacht door de communicatie verantwoordelijke of... ze zitten daar met een mol bij de N-VA! Een VBer die undercover werkt binnen de partij en ter elfder uren nog snel een paar foto's heeft verwisseld. LOL (:-) De kat is uit de zak... We gaan die beelden nog lang moeten zien.

 • Dave Janssens

  Jah. Het is mss hun eigen fout maar ontwaar ik tussen de lijntjes tevens dus ook gewoon wel weer de schuld van de manke interpretatie anderen (...). Trouwens wat n-va "menselijke fout" en "laagdrempeligheid" noemt, betreffen zulke campagnes doorgaans pure volksverlakkerij en haat zaaien. En wie niet beseft dat dit in werkelijkheid, en in tegenstelling tot wat men zelf beweren, een uiterst doordachte handeling is maakt zichzelf blazen wijs.

 • Bruno Draulans

  De meesten hier hebben het pact niet gelezen, blijkbaar. Als je dat pact leest en het interpreteert zoals het bedoeld is, dan zijn de foto's correct. Helaas moeten zo'n foto's getoond worden om de mensen hun ogen open te krijgen ( lees vooral politiekers) om aan te tonen dat zo'n beeld over 5 of 10 jaar dagdagelijkse kost is. Maar dan is het te laat.