Bart De Wever: "Er zijn veel logische combinaties mogelijk"

VRT
N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt "bijzonder rustig" te worden van de verpletterende verantwoordelijkheid die nu op hem rust. Meer nog, volgens hem zijn er "veel logische combinaties mogelijk". Dat zei hij tijdens het kopstukkendebat op de VRT.

"De ontlading is enorm voor onze kiezers", stelde Bart De Wever, die aangaf dat de N-VA de laatste twee weken bijzonder hard onder vuur had gelegen. "Maar ik ben een goed christen", grapte hij. "Ik heb veel wangen om aan te bieden. Al hoop ik dat er vanaf morgen niet meer op geklopt wordt."

Volgens De Wever zijn er "veel logische combinaties mogelijk, ook federaal". Zo gaf hij aan dat hij de overwinning van extreemlinks bij de Franstaligen hoger had ingeschat en merkte hij net dat de MR toch meer gehaald had dan hij dacht. "Op de avond van de verkiezingen zie je sommige dingen niet", klonk het.

Over het verlies van Vlaams Belang weigerde hij zich vrolijk te maken. "Ik heb zelf vaak genoeg de smaak van het verlies geproefd en die smaakt zeer bitter." Wel grapte hij dat hij "elke kiezer even graag ziet... als die voor mij stemt".

VRT


Conflictmodel

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback gaf aan dat er snel moet gewerkt worden aan een werkende regering en voor regeringen die samenwerken. "Als je regeringen niet laat samenwerken, laat je de mensen belastingen betalen voor een boksmatch, niet voor beleid." Ook Wouter Van Besien, voorzitter van Groen, sprak dezelfde bezorgdheid uit. "We mogen niet met een conflictmodel starten." Hij hoopt dat de CD&V daar mee op zal toezien.

In Franstalig België wordt intussen gesproken van een overwinning van de 'socialistische familie'. Bart De Wever wilde daar niet te diep op ingaan. Toch klonk het scherp: "Ik kan maar hopen dat men het democratische signaal van de meerderheid van de bevolking in ons land met dat soort kromme redeneringen niet naast zich neer zal leggen."