Bart De Wever en zijn schepenen gaan al hun vergoedingen bekendmaken

Bart De Wever
belga Bart De Wever
De stad Antwerpen gaat vanaf nu jaarlijks alle vergoedingen van burgemeester en schepenen bekendmaken op een themacommissie in november. Dit naar aanleiding van de heisa over intercommunales afgelopen dagen. De stad wil hiermee transparant zijn. De vergoedingen worden vanaf nu ook geplafonneerd.

Het schepencollege van de stad Antwerpen heeft beslist om voortaan aan het einde van het jaar een lijst op te maken van alle vergoedingen die de burgemeester en schepenen dat jaar ontvingen voor hun verkozen mandaten en alle publieke én private mandaten die daaraan gelinkt zijn. Het overzicht zal voorgelegd worden tijdens de bestaande themacommissie Intergemeentelijke Samenwerking. Er komt ook een bovengrens voor wat een burgemeester of schepen op die manier mag verdienen, naar analogie met het Vlaams Parlement.
    
De beslissing komt er na de commotie van de voorbije weken rond vergoedingen en presentiegelden voor lokale bestuurders die in intercommunales en andere soortgelijke structuren zetelen. "We vinden transparantie wel degelijk belangrijk, ik heb de voorbije dagen ook meteen transparantie gegeven wanneer daarom gevraagd werd", zegt schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA), die maandag nog in het vizier van Groen kwam voor zijn grote aantal al dan niet bezoldigde mandaten.
    
Het overzicht dat op de themacommissie zal worden voorgelegd, omvat volgens Kennis alle mandaten die in het voorafgaande jaar werden uitgeoefend, de verkregen brutovergoedingen conform de belastingfiches en het aantal aanwezigheden op vergaderingen.
    
De totale som van de wedde van een burgemeester of schepen en van de vergoedingen, wedden en presentiegelden die hij ontvangt als bezoldiging voor de daaraan gelinkte activiteiten, wordt bovendien begrensd. Het plafond is anderhalve keer de vergoeding die leden van het Vlaams Parlement krijgen - een regel die nu al geldt voor wie de mandaten van schepen of burgemeester en parlementslid combineert.
38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Eerst even naar Panama,bdw ?Of nog wat tijd nodig om alles te verbergen ? Voor de dag ermee wel onmiddellijk !!

 • Anonymous

  Hoe, ik dacht dat de nva zo een verandering zou worden? Verandering van naam op het postje, dat is alles.

 • De kracht van verandering De kracht van verandering

  In november? Waarom wachten tot dan? Aangezien NVA toch zo voor transparantie is en voor het volk: geen gezever en gelijk voor de dag ermee!

 • Anonymous

  BDW is een even grote bedrieger !

 • chris loots

  Poitief!! Een beetje laat maar positief!