Bart De Wever bood ontslag aan als N-VA-voorzitter na eerste tegenvallende resultaten, maar partijtop weigerde

Jambers volgde de harde klap bij N-VA op verkiezingsdag

Bart De Wever en zijn vrouw
rv Bart De Wever en zijn vrouw
Bart De Wever heeft afgelopen zondag zijn ontslag aangeboden als N-VA-voorzitter, na de eerste tegenvallende verkiezingsresultaten. Dat zegt hij in ‘Jambers in de Politiek’. “Ik heb met de partijtop overlegd of we geen snelle wissel moesten doorvoeren, maar dat vonden ze geen goed idee. En achteraf ik ook niet. Want dan zouden we de partij helemaal in chaos hebben gestort”, klinkt het.
Bekijk hier het fragment:
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De eerste resultaten afgelopen zondag waren barslecht voor N-VA. Het leek erop dat de Vlaams-nationalisten een derde van haar kiezers zou verliezen. “Toen dacht ik: ik kan u heel gelukkig maken en als een vrij man thuiskomen, verlost van verantwoordelijkheden”, geeft De Wever toe aan zijn vrouw. “Toen werd het geleidelijk beter, we hebben een uppercut gekregen, maar zijn niet knock-out.”

De Wever geeft wel toe dat hij zijn ontslag heeft aangeboden als partijvoorzitter. “Toen de eerste resultaten binnenkwamen, heb ik aan Geert Bourgeois, Jan Jambon, Theo Francken en de ondervoorzitters gevraagd of we geen snelle wissel moesten doorvoeren”, geeft hij toe. “Maar dat vonden ze een heel erg slecht idee. En ik ook, want dat zou de partij volledig in chaos hebben gestort. Maar moest de oorspronkelijke trend zich hebben doorgezet, dan moest het stoppen.”

Jambers in de Politiek, seizoen 3, aflevering 3 op dinsdag 28 mei 2019 bij VTM. Op de foto: o.a. Geert Bourgeois, Jan Jambon en Bart De Wever.
VTM Jambers in de Politiek, seizoen 3, aflevering 3 op dinsdag 28 mei 2019 bij VTM. Op de foto: o.a. Geert Bourgeois, Jan Jambon en Bart De Wever.

Jambers in de politiek

Als enige kon reportagemaker Paul Jambers zondag 26 mei achter gesloten deuren beleven hoe NV-A en Groen reageerden op de eerste verkiezingsuitslagen. De camera’s bleven gewoon draaien toen de eerste resultaten binnen liepen op het groene en het gele partijhoofdkwartier. Jambers was er ook bij toen winnaars en verliezers hun reacties op de uitslag formuleerden en hun speeches voor de militanten én de nationale pers begonnen voorbereiden.

Vanavond kan u om 21u40 de volledige aflevering van Jambers in de politiek bekijken bij VTM. Alle afleveringen vind je ook bij VTM GO

Jambers in de Politiek, seizoen 3, aflevering 3 op dinsdag 28 mei 2019 bij VTM. Op de foto: Bart De Wever.
VTM Jambers in de Politiek, seizoen 3, aflevering 3 op dinsdag 28 mei 2019 bij VTM. Op de foto: Bart De Wever.77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean-Pierre Deman

  Als je ontslag wil nemen dan neem je er, punt uit. Hij mocht niet, och arme, hij is weeral het slachtoffer.

 • Leopold Bielen

  Niet opgeven Bart, je bent op goede weg... Het zal niet makkelijk zijn maar heel veel Vlamingen staan achter je!

 • Tom Faes

  Het zou goed zijn mocht De Wever uit de politiek verdwijnen hij kan onmiddellijk aan de slag als standup comedian . Geubels Bartje zal zalen doen vol lopen en zalen doen leeg lopen en België zou weer bestuurbaar worden .

 • Maria Arens

  Dat heer DE WEVER nu echt es met echte veranderende systemen afkomt, basisinkomen en geen uitsluitsel van minderheidsgroepen, burgers niet straffen maar kansen geven.... Zich losmaakt van links en/of rechts en echt zijn intellect gebruikt. Anders is hij idd de dupe van een ouderwets systeem die niet mee is en klaar is voor de zeer snel veranderende maatschappij. WAKE UP, Bart. Loopt u weg of doet u het echt beter,... mensen eerst, dan pas geld.

 • james vroman

  heeft het land in ruzie gestoken ...