Bart De Wever blijft de populairste, Van Grieken komt top 10 binnen

Bart De Wever, Theo Francken en Jan Jambon zijn de populairste politici van Vlaanderen.
Photo News Bart De Wever, Theo Francken en Jan Jambon zijn de populairste politici van Vlaanderen.
Bart De Wever blijft de populairste politicus van Vlaanderen. De top 3 wordt vervolledigd door partijgenoten Theo Francken en Jan Jambon. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken duikt voor de eerste keer de top 10 binnen. Dat blijkt uit De Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De top 3 van populairste politici wordt gedomineerd door N-VA: partijvoorzitter Bart De Wever blijft de populairste politicus van Vlaanderen, gevolgd door partijgenoten Theo Francken en Jan Jambon. De top 5 wordt vervolledigd door CD&V’ers Hilde Crevits en Koen Geens. Zijn vroegtijdig beëindigde informateurschap heeft hem duidelijk geen windeieren heeft gelegd, maar dat vertaalt zich niet in een betere score voor CD&V. 

Tom Van Grieken volgt op 6: het is de eerste keer dat een Vlaams Belanger zo hoog staat in de populariteitspoll. Liberale ministers Bart Somers, Alexander De Croo en Maggie De Block sluiten de top 10 af. De stijging van Wouter Beke (CD&V) is ook opvallend te noemen: de afgelopen maanden kwam de Vlaamse minister van Welzijn regelmatig in het nieuws met slechte communicatie rond besparingen in de zorgsector en een dure receptenapp. De aanpak van de ‘coronacrisis’ zullen hem en De Block hoogstwaarschijnlijk wat winst hebben opgeleverd. 

In de top 20 zijn twee opvallende nieuwkomers: ‘nieuwe’ voorzitters Joachim Coens (CD&V) en Conner Rousseau (sp.a). Coens is de sterkste stijger, die waarschijnlijk een pak gezichtsbekendheid kreeg toen hij informateur was. De huidige voorzitter die het sterkst naar beneden tuimelt, is Gwendolyn Rutten (Open Vld) die strandt op plaats 22. Opvallend is dat haar partij niet in de klappen deelt. Bart Tommelein, een van haar mogelijke opvolgers, scoort een pak hoger en blijft op plaats 10. De andere grote tegenkandidaat Egbert Lachaert moet nog wat werken aan zijn naamsbekendheid bij het grote publiek: hij komt binnen op plaats 29. 

LEES OOK

Grote Peiling: Vlaams Belang en PVDA scoren, N-VA zakt richting 20%

Ontdek hier de volledige poppoll

1. Bart De Wever (=)
2. Theo Francken (=)
3. Jan Jambon (=)
4. Hilde Crevits (-1)
5. Koen Geens (+3)
6. Tom Van Grieken (+6)
7. Bart Somers (-1)
8. Alexander De Croo (-2)
9. Maggie De Block (+5)
10. Ben Weyts (-3)
11. Bart Tommelein (=)
12. Zuhal Demir (-3)
13. Wouter Beke (+3)
14. Paul Magnette (-3)
15. Jean-Marie Dedecker (=)
16. Filip Dewinter (+3)
17. Joachim Coens (+7)
18. Patrick Dewael (-)
19. Meyrem Almaci (-1)
20. Conner Rousseau (+6)
21. John Crombez (-4)
22. Gwendolyn Rutten (-8)
23. Dries Van Langenhove (-2)
24. Sophie Wilmès (-1)
25. Kristof Calvo (-6)
26. Peter Mertens (=)
27. Matthias Diependaele (-3)
28. Sammy Mahdi (-6)
29. Egbert Lachaert (-)
30. Georges-Louis Bouchez (-)
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  Als iemands IQ dé maatstaf is, laten we dan niet langer verkiezingen houden maar IQ testen afnemen van wie verkozen wil worden. Vergeet echter niet: in een selectieprocedure is niet de kandidaat met het hoogste IQ automatisch de geschiktste man. En ja, De Wever blijft de populairste, alweer een bewijs dat die test-populair een weergave is van wie het meest in beeld komt.

 • Marcel Willems

  BDW is wel intelligent maar een goede leider heeft andere eigenschappen nodig ,nl verbinden en niet ruzie stoken en anderen de schuld geven ,Daar is hij de eerste in ,ook de anderen achter hem zijn van dezelfde familie.Zulke peilingen zijn kies propaganda

 • Wilfried Vanden Berg

  Intelligent is De Wever wel, want telkenmale als hij in de media komt zet hij dat graag in de verf . Soms wel een beetje teveel . Hij pronkt daar graag mee . Maar de populairste ? Daar geloof ik persoonlijk geen woord van . Zulke enquêtes zijn zeer gemakkelijk te manipuleren . Zeker in België . Kijk maar naar De Block enkele jaren geleden . De klucht van de politieke geschiedenis .

 • danny janssens

  Marcel Wouters ik ga niet ontkennen dat BDW een intelligent man is, probleem is dat hij zijn intelligentie misbruikt en niet ten dienste stelt van de Belgische bevolking Hij is een laf en achterbaks man die alleen maar ruziestookt en de gewone man uitperst ten voordele van zijn rijke vrienden. Waarom wil hij anders premier worden dacht je, hij heeft geld geroken, niet meer niet minder

 • Ronny Ooijen

  Marcel Wouters, uw o zo intelligente politieker zei dat we 2 jaar zouden afzien en vervolgens de vruchten plukken. Excuseer dat de meeste mensen zich niet geroepen voelen om politici te verheerlijken zoals prille pubers dat bij hun idolen doen. Ook zij moeten nog karakter kweken. Blijkbaar zijn politici die te lui zijn om te werken de beste in uw ogen. Geniet van het hiel likken (eigenlijk 1 metertje hoger).