Bart De Pauw mag meldingen over vermeend grensoverschrijdend gedrag aan VRT-preventieadviseur niet inkijken

© VRT
Televisiemaker Bart De Pauw mag de meldingen over vermeend grensoverschrijdend gedrag aan de preventieadviseur van de VRT niet inkijken. “De kamer van inbeschuldigingstelling heeft geoordeeld dat deze meldingen onder het beroepsgeheim van de preventieadviseur vallen”, zegt Luc De Mot, woordvoerder van het Antwerpse parket-generaal.

Bart De Pauw kwam op 9 november 2017 met een videoboodschap naar buiten waarin hij meldde dat de VRT de samenwerking had stopgezet. Er waren anonieme meldingen binnengekomen over ongepast gedrag van de televisiemaker. Hij benadrukte dat het niet over fysieke aanrandingen ging, maar eerder om flirterige sms’jes.

Twee dagen later werd er een huiszoeking uitgevoerd in de gebouwen van de VRT. Er werd daarbij een verzegelde omslag in beslag genomen met daarin getuigenissen van vrouwen, die over het gedrag van Bart De Pauw geklaagd hadden bij de preventieadviseur.

De advocaat van de televisiemaker vroeg vorig jaar aan de onderzoeksrechter om die omslag te mogen inkijken. Hij wilde nakijken of er geen verschil zat tussen de meldingen en de verklaringen die nadien werden afgelegd. De VRT verzette zich daartegen omdat de inhoud onder het beroepsgeheim van de preventieadviseur valt.

Beroepsgeheim

De KI heeft de VRT vandaag gelijk gegeven. “Die meldingen vallen onder het beroepsgeheim van de preventieadviseur. De KI oordeelde dat als de verdediging die meldingen zou mogen inkijken, er in de toekomst niemand nog geneigd zou zijn om met informatie naar de preventieadviseur te stappen. De omslag blijft dus verzegeld en zal op de griffie worden neergelegd”, zegt Luc De Mot.

De weigering tot inzage maakt volgens de KI ook geen schending uit van de rechten van verdediging. “De stukken vormen geen onmisbare schakel in het debat dat later gevoerd zal worden of er voldoende bezwaren zijn om mijnheer De Pauw naar de rechtbank te verwijzen”, aldus de woordvoerder van het parket-generaal.
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  Naast het constant vrijlaten van moordenaars, verkrachters en drugsmaffiozo door justitie kan nu ook ook een overheidstelevisiezender veroordelen,kapotmaken en afpakken van carriere en broodwinning zonder recht op verdediging te moeten bieden! Beschamend en bangelijk dat dit kan in een “ontwikkeld” land. Hoe moet die mens zich in godsnaam verdedigen?

 • Matt Casters

  Blijkbaar gaat iedereen gewoon voorbij aan het feit dat een SMS sturen plotseling "lastig vallen" en "misbruik" zijn geworden terwijl "vermeend grensoverschrijdend gedrag" toch nog iets heel anders wil zeggen. Ik denk dat het grote probleem voor de VRT gewoon is dat De Pauw wettelijk niks verkeerd heeft gedaan.

 • Ben Strubbe

  Logisch, Gerd Peeters. Het is het parket dat ambtshalve een onderzoek is gestart. De meldingen van de vrouwen bij de vertrouwenspersoon hebben niet geleid tot een rechtszaak. Had Bart De Pauw zijn mond gehouden, dan hadden wij nooit geweten wat er aan de hand was. Er is door de vrouwen ook helemaal geen klacht ingediend. Zij hebben hun beklag gedaan; niets meer, niets minder.

 • Karel Boom

  Los van het innemen van een standpunt over de zaak, vind ik dit maar een rare beslissing van de rechtbank. BDP mag de meldingen niet inkijken omwille van het beroepsgeheim van de preventieadviseur en de rechtbank stelt ook dat de meldingen die zijn gedaan toch irrelevant zijn voor de verdediging. Tegen wat moet BDP zich dan precies verdedigen als die documenten irrelevant zijn? Wat is dan de bewijslast die de verdediging wel mag inkijken? Is BDP schuldig van iets dan hoort uiteraard een straf.

 • Jan Baroen

  Deze persoonlijke en ongelimiteerde aanval op één van de betere regisseurs en entertainers van België is in gang gestoken door een drankverslaafde die destijds grof geld gekregen heeft om in een naaktblad te gaan poseren. Hoe geloofwaardig is deze nog steeds anonieme persoon en waarom kan dit incident niet in een rechtbank beslecht worden?