Ban Ki-moon sceptisch over Europese militaire operatie tegen mensensmokkelaars

AFP
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft vandaag in Brussel zijn waardering uitgesproken voor het voorstel van de Europese Commissie om de opvang van Syrische en Eritrese vluchtelingen beter te spreiden over het Europese grondgebied. De VN-baas herhaalde echter ook zijn scepsis over een mogelijke Europese militaire missie om de boten van mensensmokkelaars in beslag te nemen en te vernietigen.

Sceptisch
"Ik steun het versterken van de militaire capaciteit om mensenlevens te redden, maar het vernietigen van boten kan er uiteindelijk toe leiden dat men mensen hun reeds bescheiden overlevingsmiddelen ontneemt", zo verwees Ban naar het risico dat bijvoorbeeld ook vissersboten ongewild in het vizier zouden komen.

De Europese Unie probeert momenteel een militaire missie op poten te zetten om smokkelaars aan te pakken die geld verdienen aan de gevaarlijke oversteek van vluchtelingen over de Middellandse Zee.

De Europeanen proberen daar een mandaat bij de VN-veiligheidsraad voor los te weken. "Zij moeten beslissen, maar ik denk dat militaire operaties slechts een beperkt effect hebben", reageerde Ban.

Maar ook vol lof
Ban, die in Brussel met de leiders van de Europese instellingen praat en een toespraak in het Europees Parlement houdt, sprak dan weer wel vol lof over de poging van de Europese Commissie om de overige lidstaten tot meer solidariteit te bewegen met Italië en Griekenland, die overspoeld worden door vluchtelingen.

"Ik moedig de lidstaten aan mededogen te tonen wanneer ze dit voorstel in overweging nemen."

De VN-baas bepleitte ook meer kanalen voor legale migratie en maande de regeringen aan om 0,7 procent van hun bruto nationaal inkomen te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.

Tien jaar geleden hadden de oude EU-lidstaten zich geëngageerd om die fameuze doelstelling in 2015 te halen, maar het is bij goede voornemens gebleven. Enkel Luxemburg, Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië halen de doelstelling.

AFP
EPA
EPA
Ban Ki-moon met Donald Tusk.
AFP Ban Ki-moon met Donald Tusk.
Ban Ki-moon met Jean-Claude Juncker.
AFP Ban Ki-moon met Jean-Claude Juncker.