Ban Ki-moon en Di Rupo prijzen goede samenwerking

EPA
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon brengt voor de derde maal een bezoek aan ons land. Hij reisde naar Brussel voor de Europese top over duurzame ontwikkeling. In de vooravond bracht hij een bezoek aan premier Elio Di Rupo. Later op de avond ziet hij nog kroonprins Filip en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Na het onderhoud tussen de secretaris-generaal en de premier, dat zo'n drie kwartier duurde, benadrukten beiden de goede banden tussen België en de VN. Ban Ki-moon zei te hopen dat de goede samenwerking ook in de toekomst onder de regering-Di Rupo kan voortgezet worden. Elio Di Rupo had dan weer veel lof voor de richting waarin Ban Ki-moon de Verenigde Naties stuurt.

Tijdens het onderhoud werd onder meer gepraat over de deelname van België aan de internationale operaties in Afghanistan, Libanon en Congo - een onderwerp dat ook later op de avond aangesneden zal worden -, de duurzame ontwikkeling en de internationale actualiteit met naast Syrië ook Iran. Wat de duurzame ontwikkeling betreft, was de VN-baas opgetogen dat Di Rupo zelf aanwezig zal zijn op VN-conferentie Rio +20 in juni. "Dit is een veel te belangrijk onderwerp om enkel aan de onderhandelaars over te laten".

Ban Ki-moon zei ook nog blij te zijn dat België na zo lange tijd dan toch een regering heeft gekregen.