Balans oudejaarsnacht in Brussel: 22 wagens in brand, steekpartij, 211 arrestaties

In de Genuastraat in Vorst brandde een Porsche uit.
Marc Baert In de Genuastraat in Vorst brandde een Porsche uit.
In Brussel hebben er op oudejaarsavond 185 administratieve en 26 gerechtelijke arrestaties plaatsgevonden. Dat blijkt uit een balans van de zes politiezones, meldt Olivier Slosse, de woordvoerder van de politie Brussel-Elsene. In totaal zijn in het Brusselse gewest 22 wagens en een scooter in brand gestoken. In het station van Beekkant is vannacht iemand zwaargewond geraakt toen hij met een mes werd gestoken. Grote rellen zoals vorig jaar bleven echter uit.

Het was alweer een woelige oudejaarsavond in Brussel: 185 administratieve en 26 gerechtelijke arrestaties is de balans van de zes Brusselse politiezones samen op Oudjaar. Verschillende mensen werd opgepakt voor het in brand steken van vuilnisbakken of het gooien van projectielen. In totaal werden zeker 11 wagens en 1 scooter in brand gestoken. De brandweer is moeten uitrukken voor 75 vuilnisbakken die in brand zijn gestoken en 9 branden in appartementen. Minstens 22 voertuigen zijn beschadigd in totaal, waaronder enkele die in de buurt stonden van auto’s die in brand zijn gestoken. Grote rellen zoals vorig jaar bleven echter uit.

 Aan de metrohalte Beekkant werd een man rond 2 uur neergestoken. Het slachtoffer  is een 21-jarige man zonder papieren. Op camerabeelden is te zien dat er buiten het metrostation een woordenwisseling ontstaat tussen het slachtoffer en verschillende andere mannen. Er volgt een schermutseling en de 21-jarige krijgt daarbij een messteek in het been. Hij is het station binnengegaan en daar in elkaar gezakt. De man heeft veel bloed verloren, maar is niet langer in levensgevaar. De politie startte een buurtonderzoek om de betrokkenen op te sporen.

Verder meldt de MIVB nog een reeks incidenten. Zo werd er rond 00.22 uur aan de halte Ieper met projectielen gegooid naar een tram, waardoor de ramen zijn gesneuveld, werd er graffiti gespoten op twee metrostellen aan station Erasmus, werd een bushokje vernield op het Sint-Pietersplein in Ukkel en kwam een politiewagen om een nog onbekende reden terecht op de tramsporen ter hoogte van het Raadsplein.

Samenwerking politie en brandweer

De incidenten doen meteen denken aan de woelige nieuwjaarsnacht van vorig jaar in de hoofdstad. Toen werden verscheidene wagens en vuilniscontainers in brand gestoken, vooral in Sint-Jans-Molenbeek. De Brusselse brandweer krijgt daarom dit jaar de hulp van de politie bij interventies. Voorlopig is het nog niet tot rellen gekomen, zoals vorig jaar.

Volgens Slosse is de samenwerking tussen de politie en brandweer goed verlopen. “De brandweer heeft in alle veiligheid kunnen werken. Het zijn indrukwekkende cijfers, maar de politie is op verschillende plaatsen snel tussengekomen. De problemen hebben niet de tijd gekregen om op een plaats te escaleren. We hebben de indruk dat we erin geslaagd zijn te voorkomen dat de situatie ontaardde, zoals vorig jaar.”

Medische noodgevallen

Op de Sleeckxlaan in Schaarbeek is rond 2 uur een balkon ingestort toen er mensen opzaten. Er vielen daarbij vijf lichtgewonden. Het balkonnetje, gemaakt uit hout en ijzer, gaf toegang tot een noodladder en was eigenlijk niet gemaakt om veel mensen te dragen. Omdat er acht mensen op stonden te springen tijdens een bedrijfsfeestje, zakte het balkon in en belandden de feestvierders een verdieping lager op een plat dak. Een persoon heeft een open beenbreuk, vier anderen zijn licht gewond naar het ziekenhuis gebracht. De andere drie personen hoefden niet naar het ziekenhuis. Zij hadden enkel wat schrammen.

Er moest ook 165 keer uitgerukt worden voor medische hulp, 50 keer naar iemand thuis, terwijl de andere incidenten op de openbare weg plaatsvonden. Door ongevallen met vuurwerk waren er 23 interventies. Tien mensen moeten afgevoerd worden met de ziekenwagen.

Aan de Heizel vonden 60 interventies plaats en moesten 5 mensen afgevoerd worden met de ziekenwagen.

Het gaat nog maar om een voorlopige balans. De exacte cijfers worden in de loop van de voormiddag gecommuniceerd. 

De politie verrichtte in Vorst een arrestatie nadat er een Porsche was uitgebrand.
Marc Baert De politie verrichtte in Vorst een arrestatie nadat er een Porsche was uitgebrand.

Branden

In de Samberstraat in Molenbeek brandde gisteren rond 16 uur een wagen uit. Volgens brandweerwoordvoerder Walter Derieuw zouden getuigen drie jongens hebben zien wegrennen. Politiewoordvoerder Johan Berckmans van de zone Brussel West verklaarde intussen dat een raampje van de Mercedes kapotgeslagen was. Vermoedelijk is er iets in de auto gegooid en heeft dat de brand veroorzaakt, maar dat moet verder onderzoek uitwijzen. Het voertuig is intussen getakeld en het lab zal later nog een sporenonderzoek doen.

Twitter

Even later rond 17 uur is ook een bromfiets in brand gestoken. Hij stond in een parkje even verderop in de Pierre Victor Jacobstraat, achter de Sint-Jan-Baptistkerk. Ook hier gaat het vermoedelijk om brandstichting, maar moet onderzoek dat verder uitwijzen. Volgens Berckmans zijn de twee incidenten niet gelinkt.

Brandweerwoordvoerder Derieuw meldt dat ook elders in het Brussels Gewest kleinere branden gesignaleerd zijn. Hij zei dat in Sint-Lambrechts-Woluwe een afvalcontainer in brand stond in de Andromedawijk en dat op verscheidene plaatsen in de hoofdstad brandend karton gemeld werd. 

Omstreeks 23u30 ging in de Genuastraat in Vorst een Porsche in vlammen op. Details ontbreken voorlopig. De politie verrichtte vlak bij de uitgebrande Porsche ook al een arrestatie. Het is nog onduidelijk of die arrestatie gelinkt is met de brand.

Extra politietoezicht

Op het plein aan metrostation Zwarte Vijvers, waar vorig jaar verscheidene winkels werden geplunderd, is extra politietoezicht voorzien. Samenscholingen van grote groepen zijn hier vanavond niet toegestaan. Agenten met honden verhinderen dat mensen zich hier kunnen verzamelen.

Op het plein aan metrostation Zwarte Vijvers zijn extra agenten ingeschakeld om plunderingen te voorkomen.
Marc Baert Op het plein aan metrostation Zwarte Vijvers zijn extra agenten ingeschakeld om plunderingen te voorkomen.

In de omgeving van het Sint-Antoonplein in Etterbeek brachten jongeren met bivakmutsen vernielingen aan en schoten ze vuurwerk af. Onder andere twee glazen bushokjes werden aan diggelen geslagen.

Op de Anspachlaan werd het raam van een Carrefour-supermarkt ingeslagen.

Op het Sint-Antoonplein in Etterbeek werden onder andere bushokjes vernield.
Marc Baert Op het Sint-Antoonplein in Etterbeek werden onder andere bushokjes vernield.
Marc Baert
Marc Baert
Marc Baert310 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Het zijn “maar” autos in brand van de werkende klasse. De dag dat het een minister zijn auto is die in de fik gaat, dàn zal het wel veranderen! Niet eerder!

 • Joske Vermeulen

  Toch niet te geloven hé. Grote rellen bleven uit. Enkel maar wat kleine incidentjes. Stop het gepamper, en het gedoogbeleid. Enkel keihard optreden kan hier oplossingen bieden. De daders zijn krapuul, en veel van hen horen hier niet te zijn. Stuur die alvast terug van waar ze komen, en dan is er al een deel van dit probleem opgelost.

 • Patrick Mignon

  zullen wij het heft moeten in handen nemen om ons landje op te kuisen van al dat krapuul en we nemen de politiekers erbij om buiten te gooien .

 • krista notelaars

  Moest er geen politie optreden voor orde dan breken ze brussel af, er word niet streng genoeg gestraft men moet zorgen dat de straffen hoog zijn en als voorbeeld dienen dat andere niet meer durven vernielen.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Als Brusselaar hou ik van mijn stad. Ik ben vanmorgen in het centrum eindejaarscadeaus gaan kopen bij winkeliers die ondanks alle ellende met de moed der wanhoop doorzetten. Eertijds mooie straten en pleinen liggen er bij alsof ze net gebombardeerd zijn, andere alsof het jaren geleden is dat er nog een vuilniskar gepasseerd is. De rellen op oudejaarsnacht zijn een brug te ver. Politici, doe er iets aan, of moeten we het recht in eigen handen nemen ?