Bakfietsvlaming, frietrevolutie en vlinderakkoord strijden om 'Woord van het jaar 2011'

UNKNOWN
Vanaf vandaag tot 19 december kan je via de website van Van Dale opnieuw stemmen op je favoriete woord van 2011. Ook op de door het publiek genomineerde woorden kan vanaf vandaag worden gestemd. Op 20 december worden de winnaars bekendgemaakt. De dominante invloed van de politiek op de woordkeuze wordt 'opvallend' genoemd, maar gezien de permanente politieke crisis dit jaar, is dat allicht niet zo verbazend.

Net als de afgelopen jaren nomineerde Van Dale tien woorden die in de loop van 2011 populair werden. De politieke crisis leverde vier nominaties op: frietrevolutie, lazarusformatie, overzomeren en vlinderakkoord. De overige genomineerde woorden zijn bakfietsvlaming, heen-en-weerkind, knuffeldiefstal, letsen, stoeproken en vettaks.

Woord van het jaar
Het woord dat de meeste stemmen krijgt, wordt het officiële Woord van 2011. Daarnaast zijn er ook publieksnominaties. Het Vlaamse publiek stuurde de afgelopen weken in vijf categorieën woorden in die dit jaar populair werden.

In de categorie Jongerentaal zijn dat bingelen (huiswerk maken via het internet), dibs (aanspraak maken op het genoemde), ownen (verslaan, beter zijn dan), planken (een stunt uithalen waarbij men zo stijf als een plank op een vreemde plek gaat liggen, dit fotograferen/filmen en online publiceren) en torenpoeper (verwijzing naar de burgemeester van Aalst, die seks had op een toren).

Voor Lifestyle gingen de nominaties naar milonnen (fitnessen in de Milon cirkel), pippapoep, rokerstent, stoeproken en swappen (het ruilen van tweedehands goederen, vooral kledij). In de categorie Sport/amusement werden volgende woorden ingestuurd: belspeldel, fietsostrade, placomusofiel (verzamelaar van metalen plaatjes op champagnekurken), snikkelgoal (doelpunt per ongeluk gescoord met de schaamstreek) en wildbreien.

Voor de categorie Economie waren dat bazooka (drastische maatregel om een economische crisis definitief op te lossen), citroenloopbaan, letsen, restbank en sixpack. En in de categorie Politiek tot slot zijn frietrevolutie, indignados, milquetiseren (een tekst onbegrijpelijk maken door aanvullingen die eigenlijk verduidelijkend bedoeld zijn), obesitasregering (regering met te veel partijen) en vlinderakkoord genomineerd. (belga/lf)

Woord van het jaar 2011
Nominaties Betekenis
Bakfietsvlaming Vlaming die progressief denkt, maar conservatief handelt
Frietrevolutie Protest in België tegen het aanslepen van de regeringsformatie
Heen-en-weerkind Kind dat in een vechtscheiding heen en weer getrokken wordt tussen de ouders
Knuffeldiefstal Diefstal van juwelen, m.n. halskettingen, terwijl de dader het slachtoffer een knuffel geeft
Lazarusformatie Regeringsformatie die met vallen en opstaan gaat
Overzomeren Belangrijke politieke beslissingen uitstellen tot na het zomerreces
Letsen Uitwisselen van goederen en diensten volgens de principes van LETS (Local Exchange and Trading System)
Stoeproken Roken op de stoep voor een café of restaurant, wegens het rookverbod in de horeca
Vettaks Belasting op vetrijke voeding
Vlinderakkoord (Gedeeltelijk) regeerakkoord bereikt door formateur Elio Di Rupo, die vaak een vlinderdasje draagt