Baggeraar klaar om plastic te vangen in Schelde

Baggerschepen van DEME liggen aangemeerd aan de Scheldedijk op Linkeroever.
Photo News Baggerschepen van DEME liggen aangemeerd aan de Scheldedijk op Linkeroever.
De Belgische baggeraar DEME heeft bij de Vlaamse overheid een dossier ingediend om op de Schelde een 'plasticvanger' te installeren. Het bedrijf plant een investering van 2,5 miljoen euro en hoopt in april te beginnen met het project. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De Vlaamse Waterweg, de overheidsinstantie die de bevaarbare waterlopen beheert, deed midden vorig jaar een oproep aan bedrijven om projecten in te dienen om plastic afval uit de rivieren te vissen. Ze wil op een tiental locaties in het Scheldebekken 'plasticvangers' laten plaatsen, installaties die plastic en plastic deeltjes uit het water filteren. 

DEME is een van de kandidaten. De baggeraar wil onder de brug van Temse plastic verzamelen via vangnetten en via een onbemand vaartuig dat is uitgerust met technologie om objecten te herkennen - om te vermijden dat bijvoorbeeld kajakkers worden opgevist. Als de overheid het licht op groen zet, wil het bedrijf in april starten.

The Ocean Cleanup

"Aanvankelijk was voor dit soort projecten geen draagvlak", zegt topman Luc Vandenbulcke van DEME in de krant, "maar sinds de jonge Nederlander Boyan Slat met The Ocean Cleanup wereldberoemd werd, is dat er wel". De hamvraag is de activiteit rendabel maken.

 The Ocean Cleanup onderweg bij de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco. Sinds dat project wereldwijd aandacht kreeg, is er ook in ons land draagvlak voor projecten om plastic uit de nationale waterwegen te halen.
AP The Ocean Cleanup onderweg bij de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco. Sinds dat project wereldwijd aandacht kreeg, is er ook in ons land draagvlak voor projecten om plastic uit de nationale waterwegen te halen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.