Babymoord: vrouw nu toch bewust van zwangerschap

Violetta Van de Geucht herinnert zich voor het hof van assisen plots wel dat ze zwanger was
UNKNOWN Violetta Van de Geucht herinnert zich voor het hof van assisen plots wel dat ze zwanger was
Violetta Van de Geuchte, de 45-jarige vrouw uit Maldegem die beschuldigd wordt van kindermoord op haar pasgeboren zoontje op 29 maart 2005, herinnert zich nu toch dat ze het kind ter wereld bracht. De vrouw bleef altijd volhouden dat ze zich niets meer van de zwangerschap en van de feiten kon herinneren.

Het lijkje van de baby werd op 30 maart 2005 in Maldegem in een vuilniszak gevonden. Uit DNA-onderzoek bleek met 99,99 procent zekerheid dat de vrouw de vuilniszak manipuleerde waarin de baby zat, en dat ze de moeder was van de pasgeborene.

Hypnose-sessie

De vrouw ontkende eerst dat ze de moeder was, maar zei later dat ze zich niets meer van de zwangerschap en van de feiten kon herinneren. Haar advocaten Piet en Nina Van Eeckhaut menen dat het om zwangerschapsontkenning gaat.

"Nu pas, in de laatste weken en maanden, onder invloed van de psychologische behandeling, is Violetta zich bewust geworden van het feit dat zij een derde kind heeft gebaard." Door een hypnose-sessie is ze zich toch bewust geworden van de bevalling.

Rol van echtgenoot
"Daarnaast speelt ook het sterke gevoel mee dat de echtgenoot, die op het lawaai van hetgeen in het autopsieverslag als een traumatiserende bevalling wordt omschreven moet zijn afgekomen, minstens in de buurt was. Het feit dat de (inmiddels ex-)echtgenoot tegen de moeder van Violetta na haar aanhouding gezegd heeft 'ge moest ne keer weten wat ik op de oprit heb opgekuist' (uitspraak die hij toegeeft tegenover de politie maar die zogezegd slechts was om zijn voormalige schoonmoeder 'te kloten') doet natuurlijk de twijfels waaraan het hart en het hoofd van Violetta al zo onderhevig zijn, groeien. Dit is geen schuldverschuiving, het is de gedachte aan misschien gedeelde schuld", zei Nina Van Eeckhaut.

De beschuldigde wordt maandagmorgen ondervraagd. Het arrest wordt donderdag verwacht.  (belga/ee/tw)