Exclusief voor abonnees

B-Fast-stichter Luc Beaucourt striemend over treuzelende Belgische hulp aan Libanon: “24 uur heb je. Later heeft geen zin meer”

Ex-B-Fast-arts Luc Beaucourt is met pensioen, maar blijft humanitaire acties opzetten. Zo raakte hij in 2015 Nepal in, terwijl Belgische hulptroepen niet binnenmochten.
Joel Hoylaerts/Photo News Ex-B-Fast-arts Luc Beaucourt is met pensioen, maar blijft humanitaire acties opzetten. Zo raakte hij in 2015 Nepal in, terwijl Belgische hulptroepen niet binnenmochten.
"Binnen de 24 uur na een ramp moét je met je team ter plaatse zijn. Kom je drie dagen later toe, heeft het geen zin meer." Dat zegt dokter Luc Beaucourt, één van de founding fathers van het B-Fast-team, dat gisteren - drie dagen na de ontploffing - naar Beiroet vertrok. Hij werkt daarom aan een Vlaams interventieteam. "Eén telefoon en we zijn weg."

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan vankeirs

  Er zijn in dit land veel te veel politici die de taart moeten verdelen.Daardoor de besluiteloosheid en de stukjes taart worden alsmaar kleiner om op te eten.

 • bob jansens

  België heeft geen enkele historische band met Libanon. Waarom zou België hulp moeten bieden? Nederland daarentegen heeft wel een historische binding met Libanon (zij hebben jaren als VN blauwhelmen in Libanon gezeten)

 • raymond van der craen

  Hulpteams zouden altijd paraat moeten staan net zoals de brandweer of andere hulpdiensten. Libanon is amper 04h00 vliegen vanuit Europa. Hulpverlening moest veel vlugger en beter georganiseerd zijn op wereldvlak en dit kan best echt met een beetje goede wil.

 • Tom Druyts

  Het laattijdig ingrijpen komt enkel maar door de politiek die de GO moeten geven. De hulpverleners en militairen staan hiervoor steeds op stand-by en kunnen vertrekken wanneer nodig

 • Wouter Coorevits

  De Fransen en de Russen zijn reeds aanwezig (dus geen Bfast team meer nodig), De slachtoffers worden gezocht onder het puin maar de overlevingskans is quasi 0 in tegenstelling van een aardbeving. de mensen die zich konden redden zijn daarna omgekomen door de hitte en de chemische stoffen, graan. De schade (mens en infrastructuur) rondom in Beiroet is immens en daar kunnen we steun leveren. De haven van Libanon de enigste toegangsweg is voor alles in Libanon, dus de heropbouw is belangrijk.