Autoverkeer neemt fors toe door gestage versoepeling coronamaatregelen

De Antwerpse ring, archiefbeeld ter illustratie.
Photo News De Antwerpse ring, archiefbeeld ter illustratie.
Door de gestage versoepeling van de coronamaatregelen is het verkeer sinds 4 mei voelbaar aan het aangroeien, zowel op werkdagen als in de weekends. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum dinsdag. In de laatste week van mei, van 25 mei tot en met 31 mei, nam het autoverkeer op werkdagen fors toe, met 16 procent. Het vrachtverkeer lag dan weer, ietwat verrassend, 1,8 procent lager dan in de voorafgaande week. Het autoverkeer en de filedruk blijven evenwel nog een heel stuk onder de niveaus van voor de invoering van de coronamaatregelen.

In de laatste week van mei lag het totale aantal afgelegde kilometers door auto's en vrachtverkeer samen elke werkdag ruim boven de 46 miljoen kilometer. Op de zeer drukke en incidentrijke vrijdag 29 mei steeg dat cijfer volgens het Vlaams Verkeerscentrum zelfs naar ruim 51,5 miljoen. Sinds de invoering van de maatregelen tegen corona medio maart lag dat cijfer nooit zo hoog.

Ondanks de terugkeer van veel verkeer is er toch nog steeds een duidelijk verschil in vergelijking met de eerste twee weken van maart: het autoverkeer op werkdagen ligt nog altijd 26,8 procent lager, het vrachtverkeer 4,7 procent lager. In het weekend is er 38,9 procent minder autoverkeer dan in de laatste weekends voor de coronacrisis.

Voorlopig blijft ook de filedruk op de Vlaamse snelwegen nog ver onder het gebruikelijke niveau. Op de werkdagen van de laatste week van mei lag de gemiddelde filezwaarte op de Vlaamse snelwegen 68 procent lager dan in de eerste twee weken van maart. In de regio Antwerpen, waar de grote werkzaamheden voor de Oosterweelverbinding tot files leiden, is de filezwaarte nog altijd 65 procent lager dan voor de coronacrisis. In Brussel ligt de filezwaarte maar liefst 90 procent lager. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mario Tersago

    Dat zie je aan het aantal ongelukken dat men nu weer vast moet stellen. Vanaf de tweede week van april, zag je wekelijks het verkeer, exponentieel toenemen. Tot nu, dat het weer bijna een normaal verloop heeft. Ondanks ik hoopte (ijdel) dat mensen het concept 'niet essentiële verplaatsingen" iets langer gingen onthouden dan twee weken.

  • Jaak Casteleyn

    Daar gaat de propere en leefbare lucht en dan de mensen doen betalen om in de stad te mogen komen, inventief om de kassa te spijzen daar zijn ze in de koekenstad heer en meester in.

  • William Lambrecht

    Dacht dat een auto diende om mee te rijden en niet alleen om de staatskas te spekken.