Autospiegels binnenkort niet meer verplicht

Getty Images/iStockphoto
Binnenkort zijn zij- en achteruitkijkspiegels niet meer verplicht in auto's, tenminste als er camera's zijn die het verkeer naast en achter de wagen tonen. 

Minister van Mobiliteit Bellot (MR) schrapt het artikel in de Weg­code dat spiegels verplicht en komt zo tegemoet aan de autoconstructeurs, schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Auto's zonder zijspiegels verbruiken minder en zijn ook veiliger, omdat bijvoorbeeld in steden fietsers vaak ten val komen door de spiegel van een passerende wagen. De nieuwe Wegcode wordt vanaf 2021 van kracht.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Kerremans

  Moet geen Head-up display hebben, zet dit direct af, stoort mij veel te veel en zet dit dan altijd af, de camera is gevoeliger aan opspattend vocht (regen) dan spiegels, dan krijg je geen goed beeld meer.

 • Jan Van Rompaey

  Daar komt grote miserie van. De elektronica in mijn auto vergist zich dagelijks . Hij zou een signaal moeten geven bij een plots opdagend obstakel. Maar vergist zich dikwijls. Wat gebeurt er met de auto's die automatisch remmen voor een obstakel? Willen ze dat ? Ik helemaal niet !

 • Freddy De Vos

  Ministers: Al lang niet meer verplicht! Die parasieten zijn volledig achterlijk en houden zich steeds bezig met alles omzeep te helpen. Minder pensioen, hogere facturen, extra belastingen, veiligheid afbouwen, ... . Het wordt tijd dat de mensen eens het parlement en de huizen van die apen gaan blokkeren i.p.v. de openbare weg!

 • Freddy De Vos

  Dit is het toppunt! Het is al levensgevaarlijk op onze openbare weg en u nu gaat dat dom wijf nog eens de spiegels afschaffen! Camera of niet! Spiegels moeten verplicht blijven!

 • Mario Adams

  Nog maar eens een bewijs van het amateurisme van 'onze ministers'. Defect met de camera, en je hebt geen zicht meer naar achteren toe. Soms is 'evolutie' achteruitgang.