Autofabriek VDL Nedcar, waar ook veel Belgen werken, schrapt ongeveer 700 banen

Bij autobouwer Nedcar in Born werken enkele honderden Belgen.
Foto ANP Bij autobouwer Nedcar in Born werken enkele honderden Belgen.
In de autofabriek VDL Nedcar, in het Nederlandse Born, zullen zo’n 700 banen worden geschrapt. De directie verwijst naar de dalende vraag naar auto’s. De fabriek bevindt zich in de grensstreek met Limburg: er werken traditioneel dus ook heel wat Belgen. 

Het gaat concreet om interimbanen die verdwijnen. De afbouw begint in de week van 4 november en zou naar verwachting tegen het einde van het jaar zijn afgerond.

De autofabriek gaat de ontslagen uitzendkrachten, waar mogelijk, een baan aanbieden in een andere vestiging. Een woordvoerder kon nog niet zeggen voor hoeveel mensen dat een oplossing biedt. Na de ingreep zullen er nog zo’n 400 uitzendkrachten overblijven in de fabriek in Born. Bij VDL Nedcar werken in totaal 4.800 mensen. 

VDL Nedcar kampt met de gevolgen van schommelingen in de vraag naar auto’s. De voorbije jaren zat de markt in de lift en kwamen er veel nieuwe medewerkers bij, tot 7.200 man in 2018. Maar sinds ongeveer een jaar valt de vraag naar auto’s terug en dus wordt er gesnoeid in het personeelsbestand. De woordvoerder ziet op korte termijn geen verbetering en verwacht dus ook geen nieuwe aanwervingen.

De fabriek heeft BMW als de enige klant. Momenteel rollen er BMW X1's en een aantal modellen van de Mini van de band.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  hoe minder autos hoe beter

 • HUGO COOLSAET

  Waarom zou je een nieuwe wagen kopen? Om enkele jaren vast te stellen dat die wagen binnen x-aantal jaren niet overal meer in het verkeer mag gebracht worden? Zijn tweedehandswaarde is naar 0 te herleiden.

 • Anthony van der Borght

  De feestdagen komen eraan .. a het is altijd in die periode dat er gelijk wat is of gelijk wat gebeurd !!!!

 • Jan Peeters

  Nog veel zeveren over het klimaat en heel de autoindustrie ligt op zijn gat. Links zal wel jubelen op de puinhoop doch de vele werklozen zullen er anders over denken.

 • raf peeters

  Yep ,met dank aan de E wagen hysterie ,iedereen gaan zijn wagen oprijden .Duitsland voorspeld 600000 werklozen door de E waan en nog eens 600000 toe leveringbedrij-ven ,wel is al een paar maand bezig,nu alweer 700 ,er komen er nog.