Autocarsector voert actie voor financiële steun en duidelijkheid over heropstart

Thinkstock
Zo'n 340 bus- en autocarondernemingen die instaan voor het collectief passagiersvervoer houden woensdag een "e-protest mars op Brussel". Ze vragen daarmee aan de federale en gewestelijke regeringen garanties voor hun voortbestaan en duidelijkheid over de heropstart van hun activiteiten. Als ze met hun symbolische actie geen gehoor krijgen, dreigen ze ermee de echte snelweg op te gaan.

Aan de protestmars, die via een videocampagne verloopt, nemen 6.200 autocars deel, meldt de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en reisorganisatoren (FBAA).

Extreem hard getroffen

De ondernemingen zeggen dat ze extreem hard getroffen zijn door de coronaviruscrisis en hekelen het ontbreken van enig perspectief. Volgens de beroepsfederatie staat momenteel 75 procent van de vloot van Belgische bus- en autocarbedrijven, goed voor 6.200 autocars, stil. Zo'n 10.000 medewerkers zitten werkloos thuis en orderboeken zijn geschrapt tot ver voorbij de zomervakantie. "Zelfs na het opheffen van de maatregelen, waar iedereen naar smacht, blijven belangrijke vragen onbeantwoord", luidt het.


De sector vraagt van de overheid financiële steun en stelde naar eigen zeggen al meermaals voor om een steunfonds op te richten dat een tussenkomst per stilstaand voertuig per dag zou garanderen. "Concreet spreken we over een fonds van 120 miljoen euro tot 1 september 2020", aldus de FBAA. Daarnaast eisen de initiatiefnemers een duidelijk kader voor de heropstart van het collectief vervoer.

Lees ook: “Je kan jezelf niet blijven heruitvinden. Ooit houdt het op”: hoe Brussels Airlines keer op keer van koers veranderde (+)

Bekijk ook:

Amerikaanse viroloog: “Virus is niet onder controle”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Peeters

    ja je kan niet zonder geld he

  • Fonske Beys

    Bij heropstart gaan er velen chauffeurs te weinig zijn . Hebben onder tussen andere job gevonden .

  • Dirk De Buyst

    Iedereen wil maar geld van de staat...