Auto onmisbaar? Dit Kortrijks gezin met zes kinderen bewijst het tegendeel

Natacha Jaumain en Olivier Maes hebben samen een nieuw samengesteld gezin met zes kinderen en kiezen resoluut voor de fiets.
Henk Deleu Natacha Jaumain en Olivier Maes hebben samen een nieuw samengesteld gezin met zes kinderen en kiezen resoluut voor de fiets.
Het nieuw samengesteld gezin Maes-Jaumain uit Kortrijk telt zes kinderen... en géén auto. Hoe ze dan boodschappen doen, naar school gaan, en dergelijke meer? Te voet of met de fiets, tiens. “En de auto, die missen we niet!”

Twee weken geleden verkochten ze hun Hyundai H-1 People. En neen, het loopt sindsdien niét in het honderd bij Natacha Jaumain (38) en Olivier Maes (41). Nochtans hebben ze met haar kinderen Fraukje (10), Oone (9) en Otto (5), en zijn kinderen Remy (11), Henri (9) en Juliette (6) een qua ‘omvang’ aardig nieuw samengesteld gezin. “We beseffen dat niet iedereen dit kan”, knikt Olivier. “Maar het is wel mogelijk voor mensen die in een stadscentrum wonen, en in de buurt werken (het gezin woont in de Kortrijkse wijk Sint-Jan, red.). We hebben dit ook eerst drie maanden getest en het is ‘peanuts’ gebleken. Gewoon een klik maken.”

En de kinderen? Die zijn ook helemaal mee. “Maandag regende het, dus zijn we met jas en regenbroek aan naar school gefietst”, zegt Remy. “Maar ik vind dat niet erg.” Papa Olivier moet trouwens het verst: acht kilometer naar Lendelede voor het werk, en dus acht kilometer terug. “Gaat vlotter dan een collega die vanuit Kortrijk met de auto gaat”, lacht Olivier. “En het is goed voor hem: hij heeft nu een mooi kontje”, lacht Natacha.

Fluofanfare

En boodschappen dan? “Kopen we bij lokale handelaars — te voet, of met de fiets. En als we toch eens naar de supermarkt gaan, behelpen we ons met fietszakken. Iedereen fietst trouwens, ook de kleintjes. Vaak doen we dat in groep, met véél lichtjes. We zijn dan net de fluofanfare”, lacht Natacha.

“Onze vrijheid wordt ook niet beknot”, besluiten Natacha en Olivier. “Je moet je gewoon goed organiseren. Het gaat ons ook vooral om de duurzaamheid. En zelfs een auto die je niet vaak gebruikt, kost je veel geld. Denk maar aan de verzekering alleen.”

En het wordt beter: via een groepsaankoop kocht het gezin een elektrische cargobike. “Eens die geleverd is, kunnen ook onze hondjes altijd mee!”
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Dobbels

  Proficiat Olivier..,

 • Robert DE REU

  Dat is de levenswijze van dat gezien, niets op tegen maar ze zijn nog jong he, ikzelf als gepensioneerde ben ik dolsblij met mijn Auto, al was het maar om mijn boodschappen , en ik hou enorm veel van autorijden, nee die gaat pas de deur uit na mijn dood.

 • JAN krommentak

  tevreden na 2 weken fietsen vertel dit nogmaals binnen een jaartje ! en zoals gezegd 6 kinderen heeft u uw voetafdruk al eens bekeken ?

 • Christine Laevers

  Ik leef zonder auto op het Franse platteland. Bancontact is op 8 km. Supermarkten op 25 km. De bakker en de kruidenier leveren aan huis. Soms rijd ik mee met een buur. 's Woendags kan ik met de beltaxi voor 5 euro heen en terug naar de markt. De Fransen onden het raar dat ik zonder auto ... maar ik mis niets. Het is maar hoe je het bekijkt.

 • Jim Broothaers

  Ik ben 27, Autofanaat... Heb een Job in de Autosport. Maar heb sinds mijn 19 en half geen auto meer gehad. Waarom? Simpel, Waarom wel?! Het is een gewoonte.. EN naar de winkel gaan? gaat perfect .. ( Ok, even toegeven dat ik geen groot gezin heb. ) Dit is geen officiele statistiek ofzo, Echter ben ik er 100% zeker van dat 40% van de mensen perfect hun wagen thuis kann laten om te gaan werken.. Wat al veel fileleed zal verhelpen die deze echt nodig hebben om te gaan werken.