Auto met intelligente snelheidsassistentie getest op Belgische weg

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant
BELGA Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant
Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant hebben vandaag voor de eerste keer een wagen met snelheidsassistentie (ISA) getest in het verkeer. Er werd een parcours afgelegd in Haren (Brussel) en het nabije Machelen.

Op het parcours dat de minister testte - met ISA-technologie op basis van een camerasysteem dat borden detecteert - varieerde de maximale snelheid tussen 30 en 90 kilometer per uur. Het BIVV spreekt van de "eerste onafhankelijke test op Belgische wegen".

Volgens het verkeersveiligheidsinstituut bewijst de test dat ISA de verkeersveiligheid kan verbeteren, maar ook dat de overheden "meer hygiëne" aan de dag moeten leggen bij de plaatsing van borden, zodat die steeds herkenbaar zijn. En volgens de test is een 100 procent accurate digitale kaart met alle snelheidsregimes en bebouwde kommen een noodzaak, klinkt het.

Eerder dit jaar stelde de minister in de Kamer haar plan voor de geleidelijke invoering van ISA voor. Toen luidde het nog dat het gebrek aan een digitale kaart van België met alle snelheidslimieten een technische hindernis vormde voor de invoering.