Ga naar de mobiele website
^ Top

Auto blijft kip met gouden eieren: vorig jaar 16,78 miljard euro in staatskas

BELGA
Automobilisten hebben vorig jaar bijna 16,8 miljard opgebracht aan de federale overheid en aan de deelstaten. Dat blijkt uit cijfers van automobielfederatie Febiac, waarover de kranten van Sudpresse vandaag hebben bericht. De twee voorgaande jaren lagen de opbrengsten iets hoger, met telkens meer dan 16,9 miljard euro.

Accijnzen op brandstof zijn de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid. Ze brachten in 2015 een recordbedrag van 4,70 miljard euro op, berekende Febiac. De BTW op brandstoffen lag dan weer lager: 2,22 miljard euro tegen 2,47 miljard in 2014. De brandstofprijzen lagen het voorbije jaar immers flink lager.

Het onderhoud en herstellingen en de verkoop van onderdelen en toebehoren brachten 4,74 miljard euro aan BTW op, eveneens minder dan in 2014. De BTW uit de verkoop van nieuwe en tweedehandswagens ging de hoogte in, tot 1,48 miljard euro.

De opbrengsten uit verkeersbelasting stegen tot 1,6 miljard euro, een record. De verkeersboetes lagen met 406 miljoen euro een pak lager dan de 443 miljoen in 2014.

Tot slot bracht de inschrijvingstaks van nummerplaten 35,23 miljoen op, plus 4,24 miljoen voor gepersonaliseerde nummerplaten. In 2014 was dat laatste nog goed voor meer dan 6 miljoen euro.

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Walter De Weirdt

    En nog kunnen ze van dat geld geen deftige wegen aanleggen...

Meld een bug