Auto afgekeurd, blokje rond, auto goedgekeurd: Radio1–presentator bewijst dat het kan

photonews
Eerst een rode kaart krijgen bij de autokeuring voor een slecht afgesteld dimlicht en een half uur later een groene kaart zonder enige herstelling.

Radio1–presentator Ronald Verhaegen had vrijdag zijn Chevrolet Captiva bij zijn garage laten controleren voor de keuring van afgelopen dinsdag. "Ik zag de controleur in het keuringsstation lang naar mijn lichten kijken", zegt Ronald. "Volgens hem stonden ze te laag en was er een klein verschil. Ik vond dat allemaal vreemd, omdat mijn lichten in de garage al gecontroleerd waren."

Na de rode kaart belde hij met zijn vrouw. "Ze had op Google reacties gevonden van mensen wiens wagen ook afgekeurd was door een probleem met dimlichten en die meteen een herkeuring lieten doen. Ik wilde dat ook proberen. Ik was er nu toch. Uit een journalistieke reflex heb ik dat dan gefilmd."

De herkeuring in hetzelfde station werd in een andere rij en door een andere controleur uitgevoerd. "Nu was wel alles in orde. Ik kreeg een groene kaart. Dat is toch lichtjes overdreven en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Die herkeuring heeft me wel een extra 12,3 euro gekost en dan ben ik gelukkig niet naar een garage geweest om de dimlichten te laten ‘herstellen’."

Marie De Backer van GOCA (Groepering van erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs) ziet geen probleem. "Bij de garagist kan de vloer misschien niet helemaal recht zijn. Eens wat sneller over een verkeersheuvel rijden, kan al verschil maken. Dat kan bijvoorbeeld ook tussen de twee keuringsmomenten gebeurd zijn."
429 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • roger eeckhout

  één goede raad "eerst naar de keuring" en indien nodig daarna naar de garage

 • Mario Geeraert

  “Bij de garagist kan de vloer misschien niet helemaal recht zijn. Eens wat sneller over een verkeersheuvel rijden, kan al verschil maken. Dat kan bijvoorbeeld ook tussen de twee keuringsmomenten gebeurd zijn.” Mogelijks ook een andere stand van de planeten aanhalen of verschuivingen van de aardkorst. Duidelijke communicatie is soms wenselijk bij SBAT, lukt soms maar niet altijd...Ikzelf omschrijf dit als "zwakte".

 • Filip Van Holsbeeck

  Niks nieuws. De autokeuring teert al jaren op zijn machtspositie. Afgekeurd omdat mijn lichten niet goed afgesteld stonden. Onmiddellijk naar de garage gereden om ze bij te laten regelen. Volgens garagist stonden ze goed, niets aan gedaan, terug naar keuring en er door. 't is één geldklopperij. Hoe kan zo'n instantie onpartijdig zijn als ze meer inkomsten binnenkrijgen als ze je auto afkeuren ?

 • Bloemen Olga

  vorig jaar iets gelijkaardig meegemaakt. Met de mobilhome van twee jaar oud en twaalfduizend kilometer op de teller, afgekeurd voor de remmen. Enkele dagen later terug naar hetzelfde keuringsstation gereden, zonder enig werk te laten uitvoeren door een garage, en wonder boven wonder, een groene kaart. Nog boven de put moeten gaan staan om te zien of er bij de "herstelling" geen remolie is gelekt.

 • luc verschraegen

  na lang aanschuiven ging de poort voor mijn neus naar beneden ... pauze !!! ik maakte daar een opmerking over en bij de eerste controle, de lichten dus, was de wagen al afgekeurd en kon ik doorrijden, betalen en kijken voor een nieuwe afspraak. De week nadien zonder problemen door de keuring terwijl er niks verandert was aan de auto.