Auditeur Raad van State fluit Geens terug over digitalisering Justitie

Minister van Justitie Koen Geens.
BELGA Minister van Justitie Koen Geens.
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat zijn boekje te buiten door alle advocaten die processtukken digitaal willen indienen te verplichten een betalend systeem van de advocatenbalies te gebruiken. Dat besluit de auditeur bij de Raad van State, nadat al zeker zes procedures zijn opgestart tegen de maatregel. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De overheid had een eigen gratis systeem opgericht om processtukken digitaal in te dienen, e-Deposit. Maar Geens heeft in oktober vorig jaar alle advocaten verplicht daarvoor een portaal te gebruiken dat de Orde van Vlaamse Balies ontwikkeld heeft. Nu moeten de advocaten elke keer een vergoeding betalen aan de balies als ze conclusies, processtukken en andere documenten digitaal willen indienen bij de rechtbanken, parketten en hun griffies. Wie het portaal niet wil gebruiken, heeft geen andere keuze dan alles alsnog op papier in te dienen.

Er zijn bij de Raad van State al zeker zes procedures opgestart tegen de maatregel. In een van die zaken heeft de auditeur bij de Raad van State Geens teruggefloten. Volgens de auditeur bepaalt de wet uitdrukkelijk dat de elektronische communicatie tussen de actoren van justitie alleen mag gebeuren via "informaticasystemen van Justitie". Dat strookt niet met de beslissing van de minister om alle advocaten te verplichten een extern systeem, beheerd door de balies, te gebruiken.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lutgarde tierens

  Ik sta volledig tegen de muur genageld met mijn rug door de justice, mijn erfenis duurt al 15 jaar volgende maand. Mijn advocaat klaagt mij aan bij het gerecht. Hij wil een geblokkeerde bankrekening niet openen, zegt dat er niet genoeg op staat Wel voor hem te betalen wat hij vraagt in de dag vaardiging. Maar hij vraagt wel 20.000€ in mails, dat hij verzwijgt. Schreef meerdere mails naar Geens en andere, zonder resultaat voor help. Sindsdien heb ik geen vertrouwen meer in het gerecht.

 • werner Van der Kelen

  Geens, die totaal onbekwaam om wat dan ook te doen !

 • jenny wuytack

  ok ! ik sta machteloos tegenover justitie !

 • jenny wuytack

  ik geloof niet meer in justitie ! wat gebeurd er met dit land ? Ik ben in mijn zaak 100% opgelicht door samenwerking licentie B kansspelen ! Met al de bewijzen, heb ik ministers aangeschreven, journalisten, advocaten ! 3 opeenvolgende advocaten hebben mij zelfs niet verdedigd op het gerecht ! waren niet aanwezig !!!! waar sta je dan als kleine burger en je verliest al je bezit ten onrechte !!!!

 • Dirk Thyssen

  Dit is onmogelijk de slimme alles wetende professor die teruggefloten wordt ?? Benieuwd hoe hij er zich nu weer gaat uitlullen bij het forum terzake , Annelies en Katleen kijken waarschijnlijk al uit naar zijn komst.