Assisenvoorzitster Karin Gérard, die in oog van storm kwam na mogelijk verzonnen overval, op pensioen

Karin Gérard zat, twee dagen na het incident waarbij ze gewond raakte, al opnieuw een assisenproces voor.
Photo News Karin Gérard zat, twee dagen na het incident waarbij ze gewond raakte, al opnieuw een assisenproces voor.
Opvallende afwezige bij de start van het nieuwe gerechtelijke jaar begin deze week. Karin Gérard, de flamboyante voorzitster bij het Brusselse Hof van Assisen die bekend werd na het mysterie rond een mogelijke verzonnen 'overval' op haar persoon, was nergens te bespeuren. Volgens de kranten van Sudpresse is Gérard met pensioen, mogelijk om haar pensioenbedrag veilig te stellen in het geval van een veroordeling.

Gérard kwam begin 2016 in het nieuws toen ze op een avond aan het Brusselse justitiepaleis in elkaar werd geslagen. De assisenvoorzitster kreeg forse klappen te verwerken en haar juwelen en handtas werden gestolen. Gérard herkende haar overvallers niet en kon zich van de avond door de slagen niet veel herinneren, zo verklaarde ze aan de politie.

Maar al snel vielen er gaten in haar verhaal, hoewel een wetsdokter haar verwondingen had bevestigd. Er waren geen getuigen, en hoewel er een camera hing op de plaats die Gérard aanduidde, was er op de beelden niets te zien. Het Brusselse parket stuurde na drie weken onderzoek een mededeling de wereld in dat er "geen materiële elementen zijn die de verklaring van het slachtoffer bevestigen". Kwade tongen fluisterden dat Gérard mogelijk zelf was gevallen na een avondje doorzakken op café. 

Meer zelfs: plots rustte op haar de verdenking dat ze de verzekering had willen oplichten door de overval te verzinnen. Het parket-generaal stuurde de zaak door naar het Hof van Beroep in Bergen, maar dat besliste begin dit jaar Gérard dan toch niet te beschuldigen. Er waren niet voldoende elementen die haar verhaal tegenspraken. "Het staat vast dat de magistrate niet is gevallen", verklaarde de procureur in april. "Wat er precies is gebeurd weten we niet, maar uit het verslag van de wetsdokter blijkt dat ze een slag kreeg en dus vermoedelijk het slachtoffer werd van een aanval."

Toch is het onderzoek nog altijd niet officieel afgesloten. Door nu zelf haar ambt neer te leggen, zou Gérard mogelijk haar pensioenrechten dan ook nog snel willen veilig stellen, suggereren bronnen bij Sudpresse, al twijfelen andere bronnen daar ook weer over. Zelfs als ze veroordeeld zou worden wanneer ze al op pensioen zou zijn, zou ze nog altijd haar pensioenrecht kunnen verliezen, klinkt het. "De vraag stelt zich bovendien ook niet", zegt haar advocaat Jean-Pierre Buyle, "aangezien het Hof van Beroep haar buiten vervolging heeft gesteld."
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  Die gaat niet op pensioen, die worden op rust gesteld. Natuurlijk is dat een merkelijk verschil in haar al dikke portefeuille. In feite is dit een mooie beloning voor haar. Socialisten zorgen goed voor elkaar nietwaar.

 • eric debanne

  En toevallig was deze dame een socialist...wie verschiet hiervan ..??? Liegen en bedriegen typisch ...

 • ka Van der Linden

  Zo komt men in "die kringen" met alles weg..

 • patrick morel

  Zou het kunnen dat ze 5x meer krijgt dan de gewone man, en dan maar klagen bij justitie.

 • maurice snelders

  Juist hierom is vrouwe Justitia geblinddoekt se