Assisenproces wenkt voor minderjarige roofmoordenaar

photo_news
De jeugdkamer van het Gentse hof van beroep heeft de 18-jarige Gillian V. uit Roeselare die verdacht wordt van de roofmoord op een 83-jarige vrouw in Ardooie uit handen gegeven. De jongen was 17 jaar oud op het moment van de feiten, maar kan volgens de jeugdrechter niet succesvol meer begeleid worden met een hulpverleningstraject. Hij wordt dus als een volwassene berecht.

De feiten vonden plaats in januari 2013, toen de verdachte nog minderjarig was. Hij brak de woning van de 83-jarige vrouw binnen, verkrachtte haar en bracht haar om het leven met 34 messteken. Bovendien zou hij haar nog in brand hebben proberen steken.

De jeugdrechter in Kortrijk besliste om de jongen uit handen te geven, zodat hij voor het hof van assisen kan verschijnen. De jeugdrechtbank oordeelde dat er binnen de huidige wet op de bijzondere jeugdzorg geen voldoende mogelijkheden bestaan om de jongen grondig genoeg te begeleiden. De jeugdrechtbank kan immers maar maatregelen opleggen die lopen tot het slachtoffer twintig jaar oud is. Die termijn is te kort om de dader deftig voor te bereiden op een terugkeer naar de maatschappij, oordeelde de jeugdrechter.

De verdediging van de jongeman was het daar niet mee eens en ging in beroep, maar zonder succes. De jeugdkamer van het hof van beroep bevestigde dus de uithandengeving. Als de zaak naar het hof van assisen wordt doorverwezen, riskeert de man tot dertig jaar cel. Dat is echter nog niet zeker. Zo kan de raadkamer bijvoorbeeld ook nog beslissen om de verdachte te laten interneren.