Assisenproces sms-moord moet worden overgedaan

Het Hof van Cassatie heeft de veroordelingen in de sms-moord door het Antwerpse assisenhof verbroken. In het proces voor het Antwerpse assisenhof stonden Maura Van Lommel en Andy Hermans terecht wegens moord op hun stiefdochter en stiefzus Stefanie De Mulder. Beiden kregen levenslang. Het proces over de sms-moord moet nu worden overgedaan, ditmaal voor het hof van assisen van Limburg.

Gesprek met jury
Tijdens het proces over de sms-moord had de voorzitter van het Antwerpse assisenhof, Marc Sterkens, een gesprek met de juryleden in de beraadslagingskamer van de jury zonder dat er getuigen aanwezig waren, iets wat normaal gezien niet kan. De verdediging vroeg toen de wraking van de jury maar in een tussenarrest werd die wraking verworpen.

Recht van verdediging
Het Hof van Cassatie heeft nu dat tussenarrest verbroken omdat het ongeldig gemotiveerd is. Volgens het hoogste hof bestaat de motivatie van het arrest alleen uit feitelijke vaststellingen en omstandigheden die de partijen niet kenden en waartegen zij zich dus niet konden verweren. Het recht van verdediging vereist net dat een beschuldigde zich over alles kan verweren en tegenspraak kan voeren.

Slecht gemotiveerd
Omdat het tussenarrest slecht gemotiveerd was en verbroken moest worden, moesten ook alle daarna volgende arresten van het Antwerpse assisenhof over de zaak verbroken worden. Zowel de uitspraken over de schuldvraag, de strafmaat als over de burgerlijke partijstellingen zijn dus ongedaan gemaakt en het hele proces moet worden overgedaan voor het hof van assisen in Limburg.

Levenslang
Andy Hermans en Maura Van Lommel werden tot levenslange opsluiting veroordeeld voor de moord op Stefanie De Mulder. Ze wurgden het meisje in de nacht van 11 op 12 augustus 2004 op haar zolderkamer in Mechelen en dumpten haar lichaam vervolgens in een Antwerps havendok. Het meisje kon haar vader tijdens haar doodstrijd nog een sms sturen met de boodschap "Ppa gelp maura doet dood", wat haar moordenaars uiteindelijk de das omdeed. (belga/hln)

Maura Van Lommel.
Maura Van Lommel.