Asielzoekers staan opnieuw voor gesloten deur aan Klein Kasteeltje

Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje, archiefbeeld ter illustratie.
Photo News Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje, archiefbeeld ter illustratie.
Een zestigtal asielzoekers is deze ochtend in de koude op straat moeten blijven, omdat ze geen asiel konden aanvragen. Dat meldt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De deuren gingen toe van zodra de opvangcapaciteit bereikt was.

De federale opvangdienst Fedasil liet afgelopen week al verstaan dat de opvang voor asielzoekers onder druk komt te staan door een stijgend aantal asielaanvragen. 

Vandaag stelde Vluchtelingwerk Vlaanderen vast dat niet iedereen opvang kreeg in het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje in Brussel en er dus opnieuw asielzoekers op straat blijven staan. De mensen die geen kans kregen om zich aan te melden, kregen een oranje papier mee, waardoor ze morgen voorrang zouden krijgen. "Deze crisis is niet alleen te wijten aan een toename van het aantal asielaanvragen in België, maar vooral ook aan een langere asielprocedure, een gebrek aan personeel, én vanwege een ondoordacht op- en afbouwbeleid in de opvang dat de regering al jaren hanteert", klink het bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 

Een jaar geleden werden er ook regelmatig asielzoekers geconfronteerd met de gesloten deuren. Eerst door de quota van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA), en toen Maggie De Block (Open Vld) overnam door een overvloed aan aanmeldingen die de administratie niet aankon.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen betreurt dat er geen lessen getrokken zijn uit die fouten en pleit voor een flexibel opvangmodel. "We hebben nood aan een opvangmodel dat rekening houdt met een fluctuerende aankomst van asielzoekers. Fluctuaties zijn eigen aan migratie. Het gebrek aan een duurzame aanpak komt noch asielzoekers, noch onze samenleving ten goede", klinkt het.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vekemans

  Er is nog veel plaats in Merchtem

 • Bart Vrancken

  Er staan ook 680000 Vlamingen in armoede in de kou , een 10000 daklozen en veel jongeren die geen plekje krijgen binnen opvang , begeleid zelfstandig wonen , ... Hopelijk zien decvluchtelingen in dat de mensenhandelaars hun opgelicht hebben. België is niet het land van melk en honing, noch een bordeel van onbegrensde mogelijkheden. Kon zo geweest zijn mocht het land genoten hebben van goed bestuur en geen domme dingen gedaan zoals EU. Zwitserland , Andorra , Monaco doen het veel beter.

 • Jos Huibers

  En dat door een regering aan de goede kant van de geschiedenis, ze moesten zich schamen voor zoveel harteloosheid, koud en kil beleid. Het ging met Maggie toch allemaal beter gaan?

 • Mario Roman

  Eerst massa vluchtelingen toelaten, dus meer personeel nodig, dus kost dat de belastingbetaler weer geld. Enigste oplossing is om geen vluchtelingen meer toe te laten

 • Ray Van gucht

  Zorg ervoor dat de mensen die afgewezen worden snel van het grond gebied worden verwijderd !