Asielzoekers in lege Limburgse kazerne

Asielzoekers arriveren in de voormalige legerkazerne van de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren in 2010.
BELGA Asielzoekers arriveren in de voormalige legerkazerne van de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren in 2010.
De kazerne van de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren zal gebruikt worden om asielzoekers op te vangen. De kazerne zal tijdelijk onderdak bieden aan maximum 600 asielzoekers, zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a).

Het aantal asielzoekers neemt toe, waardoor er dringend 2.500 extra opvangplaatsen nodig zijn. De bestaande centra zitten immers bijna vol. De regering beslist daarom vandaag welke kazernes gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Het oude asielcentrum van Holsbeek, in de provincie Vlaams-Brabant, gaat weer open en een aantal oude legerkazernes zal worden omgebouwd. Burgemeester Alain Yzermans heeft vernomen dat ook de kazerne van Helchteren een nieuwe functie zal krijgen.

"De voorbije dagen heb ik al vernomen dat de legerkazerne in Helchteren een mogelijke kandidaat was", zegt Yzermans. "Gisteren belde de staatssecretaris mij op met het nieuws dat de knoop vandaag zou worden doorgehakt. De kazerne in Helchteren krijgt dus een nieuwe functie in het asielverhaal. Hij sprak over een maximale capaciteit van 600 plaatsen".

De kazerne in Helchteren werd in 2010 al eens gebruikt als tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. Het centrum was 2,5 jaar geopend en er verbleven in die periode meer dan 6.000 mensen. In 2013 werd de kazerne gesloten, maar binnenkort wordt het legergebouw dus opnieuw ingericht als asielcentrum.