Asielzoekers die een huis kunnen kopen van kindergeld? “Zeer problematische uitspraak van Jambon”, zegt Groen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
Oppositiepartij Groen stelt zich ernstige vragen bij een uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die beweerde op minstens twee lezingen dat hij “het verhaal heeft gehoord” van een familie asielzoekers “die meteen een huis kon kopen van het kindergeld” dat ze met terugwerkende kracht hadden gekregen voor de duur van hun asielprocedure, schrijft De Tijd vandaag. Maar een eenvoudige berekening leert dat dat “verhaal” wel bijzonder onwaarschijnlijk is.

Jambon deed zijn uitspraak zowel voor de Vlaamse zakenclub De Warande als voor een lezing in Hasselt, waar De Tijd bij aanwezig was voor een reportage die vandaag in de krant verscheen. De minister-president hekelde het systeem waarbij vluchtelingen met kinderen na de eventuele erkenning van hun asielaanvraag de kinderbijslag gestort kregen voor de hele periode waarin de asielprocedure liep. 

De nieuwe Vlaamse regering besliste bij zijn aantreden dat systeem stop te zetten, aangezien vluchtelingen tijdens de procedure sowieso al onderdak en verzorging krijgen. Erkende asielzoekers zullen dan enkel nog kindergeld krijgen vanaf hun erkenning.

Jambon vond het vorige systeem dan ook oneerlijk, maakte hij duidelijk tijdens de lezingen. “Ik heb het verhaal gehoord van een familie die meteen een huis kon kopen van dat kindergeld. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”, zei hij.

32.000 euro voor een huis?

Maar kan zoiets wel? Ook De Tijd vraagt zich af of het hier niet om ‘fake news’ gaat en berekende dat in het oude systeem van de kinderbijslag een gezin in een extreem scenario - vijf kinderen en een asielprocedure van twee jaar - maximaal 32.000 euro bijeen kon ‘sparen’. “Veel geld, maar niet genoeg om in Vlaanderen een huis mee te kopen.” 

Vlaams fractieleider Björn Rzoska hekelt de communicatie van Jambon, en noemt ze “niet zijn eerste uitschuiver”. “Als minister-president dergelijke uitspraken als waarheid verkopen tijdens publieke optredens, is op zijn zachtst gezegd, zéér problematisch. Dit kan niet. Ik ga ervan uit dat hij niet spreekt namens Open Vld en CD&V”, aldus Rzoska op Twitter. Federaal fractieleider Kristof Calvo noemt de uitspraken “een Vlaamse minister-president onwaardig”.

Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck reageert dat “de essentie is dat het achterstallige kindergeld nu wordt uitgekeerd na een periode van bed, bad, brood, en dat tijdens de regeringsonderhandelingen is afgesproken om dat systeem af te schaffen”.
161 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johnny Deketel

  Even heel simpel. Ze kunnen maximaal tot +- €80 000,00 krijgen, stond in HLN. in Marokko kost een appartement €40 000,00. Een kennis van mij heeft er daar 1 gekocht. Ze kunnen dus onder bepaalde omstandigheden TWEE appartementen kopen. Geen broodje-aap verhaal, puur de feiten!

 • Jan peeters

  Vanaeken Jokke, jij spreekt over de waarheid, Bourgeois heeft deze maatregel ingevoerd, Jambon valt dus een partijgenoot aan en vertelt er dan ook nog eens leugens bij en schuift het in de schoenen van anderen en dat voor de MP van Vlaanderen, degoutanter kan niet, hoe die zijn hoofd nog durft laten zien.....totaal onbekwaam, de ganse NVA.

 • Lea Van Heybeeck

  Beste media onderzoek dan toch eens wie die wetten in de tijd opgemaakt en gestemd heeft? Dat op zich zegt toch al genoeg? Hoe is het mogelijk dat die wet er trouwens ooit geweest is. Wat wordt ons nog allemaal verzwegen als het op migratie aankomt? Hoeveel heeft ons dat al jaarlijks gekost? Is er dan niemand die dit wil weten?

 • sjef kroet

  Gewoon even zoeken op immoweb, zimmo, ... Huizen tot en met 80.000 euro. Meer dan 100 hits. Discussie gesloten.

 • Jan Boden

  Het is duidelijk dat deze informatie niet mag geweten zijn bij de bevolking. Het totale kostenplaatje voor asiel en migratie wordt angstvallig verzwegen.