Asielzoeker krijgt celstraf met uitstel voor aanranding van vriendin die hem Nederlands leerde

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
De Brugse correctionele rechtbank heeft een 24-jarige Congolees veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf met uitstel voor aanranding van de eerbaarheid. De vluchteling betastte na een feestje een 26-jarige vriendin, maar ontkent dat hij haar kwaad wilde doen.

J.B. leerde het slachtoffer in Brugge kennen bij een katholieke beweging. De jonge vrouw hielp de Congolese asielzoeker om Nederlands te leren en er ontstond een hechte vriendschap. 

Op 31 december 2016 vierden ze samen met enkele vrienden oudejaarsavond in Oostkamp. Na het feestje ging het echter mis. De beklaagde kroop bij het slachtoffer in bed en begon onder andere haar borsten te betasten. De feiten stopten pas toen iemand anders de kamer binnenkwam.

De verdediging vroeg de vrijspraak, maar gaf toe dat J.B. een fout maakte door naar de kamer van de vrouw te gaan. Meester Isabelle Goegebeur merkte wel op dat het slachtoffer niet begon te roepen toen hij erbij kwam. Bovendien sliep ze achteraf door alsof er niets gebeurd was. "Mijn cliënt heeft zich direct verontschuldigd en ze zijn de dag erna nog gewoon samen naar huis gefietst." Het slachtoffer deed pas twee dagen later aangifte. Ze kreeg van de rechtbank een schadevergoeding van 750 euro toegewezen.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johny daneels

  Die man spreekt nu een beetje Nederlands, hij wordt beschouwd als volledig geïntegreerd , men kan hem nu niet meer terugsturen of het wordt dank zij die schaamteloze voorstanders wereldnieuws

 • Jean West

  Ze riep niet, toen iemand de kamer binnenkwam is het gestopt, twee dagen nadien aangifte en ze bleef gewoon vrienden. Toch allemaal raar. Erwin Elskens d aanklacht was aanranding geen verkrachting.

 • Rigobert Deleu

  Waar blijven die rechters excuses zoeken om toch maar niet te moeten straffen . Het stadium belachelijk zijn we al voorbij , het wordt effenaf schandalig .

 • JAN krommentak

  Brutte pech ! rijk een helpende hand maar men weet nooit wat men in huis haalt !

 • yves luyten

  Straffen met uitstel, voor zulke feiten, niet te geloven.