Asielaanvragen vorige maand fors gedaald, maar nog te vroeg om van tendens te spreken

Asielzoekers bij het Klein Kasteeltje in Brussel, waar ze zich moeten aanmelden om asiel aan te vragen.
Photo News Asielzoekers bij het Klein Kasteeltje in Brussel, waar ze zich moeten aanmelden om asiel aan te vragen.
Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) heeft in februari 1.990 asielaanvragen binnengekregen. Dat is een forse daling ten opzichte van de 2.739 aanvragen in januari. Volgens topman Dirk Van den Bulck heeft die afname wellicht te maken met het verminderde aantal aanvragen van mensen die al in een andere Europese lidstaat een status van bescherming genieten en die sowieso vaak niet-ontvankelijk worden verklaard.

Van den Bulck was deze namiddag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken uitgenodigd om tekst en uitleg te geven bij de werking van zijn dienst. Hij mag zichzelf intussen al vijftien jaar commissaris-generaal noemen. Recent nog benoemde de regering hem voor een vierde termijn.

Niet verrassend stelde Van den Bulck dat ons asielsysteem onder druk staat. "In België, maar zeker en vast ook internationaal", luidde het. Dat heeft te maken met de toename van het aantal verzoeken. Die is volgens Van de Bulck geen gevolg van de politieke situatie. De stijging ligt in ons land weliswaar "beduidend" hoger dan in de andere lidstaten, al kampen ook nadere landen met een toename.

Concreet lag het aantal verzoekers om internationale bescherming in 2019 op 27.742. In 2018 waren er nog 23.443 verzoekers, maar een jaar voordien waren er nog slechts 19.688 verzoekers. Met 2.739 aanvragen lag het aantal in januari van dit jaar opnieuw erg hoog. In februari daarentegen liep dat aantal alweer duidelijk terug tot 1.990 aanvragen. Afghanistan, El Salvador en Syrië staan in februari 2020 bovenaan de top 10 van de landen van herkomst van de verzoekers om internationale bescherming. Irak, Eritrea, Guinee, Turkije, Palestina, Rusland en Albanië vervolledigen de top 10.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Beschermingsgraad

Van den Bulck waarschuwde evenwel dat het nog te vroeg is om over een tendens te spreken. Hij riep in het algemeen ook op voorzichtig te zijn met de interpretatie van cijfers. Dat geldt bijvoorbeeld bij de beschermingsgraad; zeg maar het percentage beslissingen waarbij het statuut van vluchteling of subsidiair beschermde wordt gegeven ten opzichte van het totaal aantal beslissingen. De beschermingsgraad lag in februari op amper 27,7 procent.

Dat die beschermingsgraad lager ligt dan enkele jaren geleden, heeft niets te maken met een andere werkwijze van het CGVS. Wel werden sinds de tweede helft van 2019 veel meer aanvragen niet-ontvankelijk verklaard omdat het om meervoudige aanvragen ging of om personen die al bescherming genoten in een andere EU-lidstaat. Zo komt het dus dat de beschermingsgraad van Syriërs of Jemenieten beduidend lager ligt dan voordien. Zonder de niet-ontvankelijke dossiers zou de beschermingsgraad van beide nationaliteiten nog steeds bijzonder hoog zijn.

Achterstand

Een voortdurende uitdaging voor het CGVS is de achterstand in de behandeling van dossiers. "In juli 2018 waren we er bijna zo goed als volledig", aldus Van den Bulck. Het CGVS had toen een werkvoorraad van 4.621 dossiers, terwijl een normale workload op 3.900 dossiers ligt. "Het was een kwestie van maanden, maar door de sterke stijging zijn we er niet geraakt".

Van den Bulck hoopt dat de nieuwe achterstand op een termijn van twee jaar kan worden weggewerkt. Hij gelooft ook dat zijn dienst voldoende budget en mensen daarvoor ter beschikking heeft gekregen. Bij zijn inschatting gaat Van den Bulck wel uit van het huidig aantal verzoeken. "Indien het relatief hoog blijft en zeker als de verzoeken verder stijgen, dan zullen we het signaal moeten geven dat bijkomende versterking nodig is", luidde het.

De achterstand heeft ook zijn gevolgen voor de behandelingstermijn van de aanvragen. Het CGVS mikt op een beslissing binnen gemiddeld drie maanden, en in elk geval binnen zes maanden. In bijzondere categorieën gaat het CGVS voor een kortere termijn van vijftien dagen of een maand. Door de achterstand is de gemiddelde doorlooptijd altijd relatief hoog geweest, namelijk meer dan 250 dagen. "Dat is voor ons eigenlijk een onaanvaardbare situatie", aldus nog Van den Bulck. 
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • usha bernaerts

  ze zullen niet kunnen blijven komen nu er in Syrië ook meldingen zijn van corona. Zal Europa daar ook zijn besluit moeten kunnen uitnemen. Veiligheid van de mensen in Europa komt nu op de eerste plaats. Er zijn al genoeg mensen opgevangen door Europa. Wij zitten in een crisis die misschien niet meer te redden is, en dan nog eens al die vluchtelingen opvangen. Genoeg is genoeg. Ik ben geen rasist maar wij hebben genoeg gedaan.

 • Marc Statham

  Fors gedaald ? ja het is daarmee dat het er opnieuw bijna 40.000 waren..

 • pierre De Smet

  De goed nieuws show ...of weer een leugen show ?

 • Johnny Deketel

  Wacht nog eventjes, er staan er nog enkele honderdduizenden te wachten aan de Griekse grens.

 • Hilde Peeters

  Wacht tot de groep in Griekenland doorkomt die gaan daar niet eeuwig kunnen zitten in dat niemandsland.die worden verdeeld door Europa. Als er alleen asiel aan een echte asielzoeker gegeven wordt en die zij vrouw en kinderen dan biet achtergelaten heeft vind ik het ok als hij daar niet kan leven zij ook niet.