Asco start voorzichtig herop na cyberaanval, maar verlengt tijdelijke werkloosheid tot dinsdag

Asco, het bedrijf uit Zaventem dat wegens een cyberaanval al zijn activiteiten sinds een week heeft gestaakt, is begonnen met zijn systemen geleidelijk weer op te starten, maar heeft de technische werkloosheid wel verlengd tot volgende dinsdag. Dat maakte de directie bekend in een bericht aan het personeel.

"De situatie blijft complex, maar we zijn er met de hulp van externe expertise in geslaagd om te beginnen met een veilige heropstart van onze systemen in de verschillende sites. Dit betekent dat onze activiteiten stap voor stap opnieuw opgestart worden. Daarom is het mogelijk dat uw aanwezigheid toch vereist wordt in de komende dagen. Gelieve dus bereikbaar te blijven", aldus de directie in een mededeling aan het personeel.

Asco stelt in totaal 1.500 mensen tewerk van wie ongeveer 1.000 in Zaventem. De rest werkt in de VS, Duitsland en Canada. Het bedrijf levert vliegtuigonderdelen aan alle grote vliegtuigbouwers en aan leveranciers van die bedrijven. Asco werd vorige week vrijdag getroffen door een cyberaanval met ransomware en legde daarop al zijn activiteiten stil. Voor de werknemers werd bij de RVA een aanvraag ingediend tot tijdelijke werkloosheid.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeanke Tibo

    Dit is hun eigen schuld. Je moet er als IT afdeling er altijd vanuit gaan dat het ergste kan gebeuren. Je maakt dan plannen (en test deze regelmatig) om alles zo snel mogeliijk terug online te hebben. Dit is geen KMO zonder budgetten...

  • Jens van den Broeck

    Ah ja, een productiebedrijfje, klassieker. Nooit geen tijd of geld voor updates. Custom software, zo goedkoop mogelijk 20 jaar geleden ooit gemaakt en werkt niet meer op de laatste besturingssystemen. IT-engineers die talloze keren waarschuwen zijn evenveel waard als een papierversnipperaar in hun ogen. Zo leren ze het wel.

  • Ramon Simon

    ASCO is de schuldige dat het zichzelf niet goed beveiligd en dan mogen wij via de belastingen hun werknemers betalen in het systeme tijdelijke werkloosheid. Zoals liberalen, willen niet bijdragen maar wel uit de pot graaien.