Asbest vrijgekomen bij villabrand in Torhout: "Hou ramen en deuren gesloten en schakel airco uit"

Bij de hevige woningbrand in het West-Vlaamse Torhout zijn wel degelijk asbestdeeltjes verspreid geraakt. Dat bevestigt de stad. De brand is inmiddels geblust.In Torhout is brand uitgebroken in een grote villa. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden. Om diezelfde reden is in het ziekenhuis van Torhout het ventilatiesysteem uitgeschakeld. De bewoonster is ongedeerd, maar verkeert in shock.

In de Revinzestraat in Torhout is rond 13.30 uur brand uitgebroken. Waar in de villa het vuur exact ontstond, is niet duidelijk. De vrouw van 75 die in het huis woonde zou aan het slapen geweest zijn. Het was een buurman die knallen hoorde en grote rookwolken zag. Hij verwittigde de hulpdiensten. Daarna werd de vrouw uit het huis gehaald. Ze liep lichte brandwonden op aan het achterhoofd. 

Vrij snel had de brandweer van Torhout door dat de brand een lastige klus zou worden. Er werd versterking gevraagd van de korpsen van Kortemark en Gistel. Ook een industriële bluswagen van het korps van Brugge werd opgeroepen.

Sterke geur

Kort na het uitbreken van de brand was er al een vermoeden dat er asbestdeeltjes konden verspreid geraakt zijn. Torhout nam geen risico en riep omwonenden meteen op om ramen en deuren dicht te houden. "Een eerste onderzoek wees uit dat een verspreiding van asbest in de vorm van roetdeeltjes kan voorgekomen zijn", aldus burgemeester Kristof Audenaert (CD&V).

De brandweer onderzoekt op dit moment de roetdeeltjes in de buurt van de brand. Er is een zone ingesteld waar er roetdeeltjes met asbest kunnen voorkomen. Die zone bevindt zich in noordoostelijke richting van de Revinzestraat, daar waar de brand uitbrak.

De deeltjes die op de grond terechtgekomen zijn vormen geen gevaar wanneer ze niet aangeraakt worden. "Als de omwonenden roetdeeltjes vinden, dan vragen we hen om eraf te blijven. Ze kunnen dat melden en dan komt de politie of de brandweer kijken en ruimen indien nodig", licht burgemeester Audenaert toe. "Er is een infopunt en een telefoonnummer opgericht dat vanaf woensdagochtend raadpleegbaar zal zijn." Vanaf 8.30 uur kunnen omwonenden terecht op info@torhout.be of 050/ 22.11.22.

Omstreeks 17 uur was de brand onder controle. De grote villa is helemaal vernield. Omdat het inferno zo groot was, kon de brandweer het huis zelfs niet binnen. De oorzaak blijft dus onbekend. Er werd in het ganse huis een schuimlaag gelegd om heropflakkeringen te voorkomen.

Jelle Houwen
Jelle Houwen
Jelle Houwen9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vansteelant

  Wij wonen op ca 50 meter en waren thuis. Bij ons kwam er ook niemand aanbellen om ons te informeren ivm asbestgevaar.... We vernamen dat uren later via de pers.

 • Alain Spreutels

  Ik woon op circa 100meter, er is nooit iemand komen aanbellen noch verwittigen dat mn ramen en deuren gesloten moest houden!!!! Leugens

 • Albert De Vries

  Rond 13.30 op een dinsdag, wie is er dan thuis... in vele nieuwbouwwoningen daar in de omgeving zal men het ventilatiesysteem moeten laten kuisen op kosten van de verzekeraar...

 • Lucas Botterman

  Laat ons hopen dat ze niet verzekerd is bij AXA want dan is het pas een ramp.

 • Geert Van de Moortele

  Wat erg.Alles verwoest.