Asbest komt vrij bij brand: tuin verboden terrein voor drie omwonende gezinnen

PHOTO_NEWS
Bij een brand aan de achterbouw van een woning in de Kapelstraat in Bocholt is veel asbest vrijgekomen. De woning is tijdelijk onbewoonbaar verklaard, tot het goedje is opgeruimd door een gespecialiseerde firma. Voor drie gezinnen in de buurt is hun tuin verboden terrein.

Asbestvezels
De brand woedde in een achterbouw, waar materiaal was opgeslagen en een wagen stond geparkeerd. Het gebouw is vernield. Doordat er asbestvezels vrijkwamen, zal een gespecialiseerde firma worden ingeschakeld voor de opruiming. De woning is tijdelijk onbewoonbaar verklaard, de bewoonster kan bij haar zoon terecht, meldt de brandweer.

De asbestvezels zijn ook in de buurt terechtgekomen, de bewoners van de Kapelstraat werden per brief ingelicht over de opruiming. De tuinen van drie huizen zijn verboden terrein voor de bewoners. Ook ramen en deuren moeten dicht blijven.

Opruiming
"Het is blijkbaar moeilijk om snel een firma te vinden voor het verwijderen van de brandresten met asbest. Uiteindelijk is een bedrijf bereid gevonden en dat zal morgenochtend starten met de opruimingswerken", aldus burgemeester Jos Claessens (Open Vld) van Bocholt vandaag. "De betrokken firma zal ook de twee tuinen van de buren controleren op eventuele achtergebleven brandresten." Bij droog weer kunnen de asbestdeeltjes zich sneller verspreiden en daarom heeft de brandweer ervoor gezorgd om alles nat te houden.

Oorzaak?
De oorzaak van de brand blijft voorlopig onbekend. De vrouw beweerde dat ze 24 uur niet meer in de achterbouw was geweest. Ze zou de wagen, die vernield werd, ook al enkele dagen niet gebruikt hebben.

Verboden
Asbest werd in het verleden op grote schaal gebruikt in de bouw, maar het gebruik ervan is intussen verboden omdat is aangetoond dat de vezels kanker kunnen veroorzaken. Veel oudere constructies bevatten echter nog asbest, de brandweer hanteert een bijzondere procedure bij het blussen.