Exclusief voor abonnees

Artsen Zonder Grenzen moest woonzorgcentra helpen redden: "'Die nemen we niet mee, geef maar meer morfine', zeiden ambulanciers”

Artsen Zonder Grenzen schetst hoe de woonzorgcentra tijdens de coronacrisis in de steek gelaten zijn

Photo News
Ziekenhuizen, hulpdiensten, overheidsinstanties,... In het begin van de coronacrisis zijn de woonzorgcentra in de steek gelaten door God en klein pierke. De situatie was op een bepaald moment zo schrijnend dat Artsen Zonder Grenzen ter hulp schoot zoals ze dat doorgaans enkel in Irak of Somalië doet. “Nooit gedacht dat we in een ontwikkeld land als België een humanitaire crisis zouden moeten helpen bezweren.”

Je hebt 8% van dit artikel gelezen
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elke Celis

  Dit is toch gewoon mensonterend, ethisch en zorgkundig onverantwoord, en dan kunnen de zorgkundigen er niet eens aan doen! Maar niet getreurd, Maggie deed vandaag een mondmaskertje aan dat grappig was... Djeezes, kan de overheid ons, gewone burgers, nog feller uitlachen?! Maggie bol het af, Beke, vertrek uit de politiek want ge krijgt NIKS gedaan! Ge zou u moeten schamen voor het gebrek aan respect voor patiënten én verzorgenden van elke dienst in woonzorgcentra. Schaam u, geldwolven!

 • Jan Van de Velde

  Woonzorgcentra en ziekenhuizen zijn meestal private instellingen; de politiek mag enkel programmeren, normen stellen, erkennen en financieren. Woonzorgcentra zijn geen ziekenhuizen en geen enkele regering kan ziekenhuisbedden met personeel te voorschijn toveren om de talrijke corona patiënten uit de wzc geneeskundig te verzorgen. De ziekenhuizen hebben zelf - binnen de perken van hun middelen - erkende bedden voorbehouden voor corona patiënten. Meer kan men niet doen.

 • Robert Swillen

  Dit is niet van vandaag .Dit is al meer dan 10 jaar dat rusthuizen de mensen uitbuit.Indien je een klacht neerlegde ,kreeg je als antwoordt dat er een tekort aan rusthuizen was. Van sluiting was geen spraken, tot er slachtoffers vielen en klacht ingediend werd door de dokters.

 • Maarten De Mey

  @Yves De Groote AZG is een NGO die medische of humanitaire hulp geeft aan landen die er op dat moment nood aan hebben, zoals bij natuurrampen, oorlog, pandemie, enz... dus niet enkel oorlog, dat AZG in BE hulp geeft wil enkel aantonen dat we met een gezondheidscrisis zitten door besparingen, slecht beleid, directies die niets met gezondheid te maken hebben bv uit de bankenwereld over gekomen zonder voeling voor de werkvloer. Daardoor zitten we in crisis en gelukkig is AZG er om ons te helpen.

 • Annie Broeckx

  En de verantwoordelijken lopen nog altijd rond of er niets aan de hand was.