Artsen willen verbod op vuurwerk

ANP
Spoedartsen en burgemeesters pleiten voor een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk tijdens oudejaarsavond. Dat meldt VTM Nieuws. Elk jaar raken 200 mensen verbrand door vuurwerk. Bovendien lopen heel wat dieren weg of worden ze agressief door de vele knallen. De boodschap is: ga kijken naar een professioneel vuurwerk, dat is veiliger en mooier.

Volgende week zondag om middernacht gaan we met zijn allen weer massaal knallen. Overal schieten feestvierders dan vuurwerk af. Maar dat is vaak niet zonder risico. Spoedartsen beseffen het maar al te goed en vinden dat het moet verboden worden.

In sommige steden is het al verboden, in andere moet je op voorhand een vergunning aanvragen. Maar weinigen doen het en riskeren eigenlijk een boete die kan oplopen tot 350 euro. De politie kan onmogelijk overal controleren. In Aalst bijvoorbeeld mag het nu wel nog even knallen, maar de burgemeester wil het vanaf volgend jaar anders. 
119 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerard Braeckmans

  Langs de andere kant Andre Vranckx is het wel zo dat een ander je iets kan aandoen door een explosief projectiel in uw richting te gooien. En daar zal je dan ook maar voor opdraaien.

 • ANDRE VRANCKX

  @ Fred Fourgon, "de mensen moeten tegen zichzelf beschermd worden." Heel gevaarlijk! Zo begint elke dictatuur, dit is juist wat de machtigen der aarde gebruiken om elke vrijheid af te pakken. Laat ons a.u.b. de mogelijkheid om nog stommiteiten te doen en er nadien ook voor op te draaien. Ik huiver bij de gedachte dat iemand anders steeds gaat beslissen wat goed en veilig voor mij is.

 • Jeannine Janssens

  Ik woon in Zuid-Frankrijk. Hier mag voorwerk enkel afgestoken worden door professionele vuurwerkafstekers, en dan nog enkel op 14 juli of met nieuwjaar. Particulieren mogen nooit vuuurwerk afsteken, en ik vind dat uitstekend zo.

 • magda de buyser

  Mijn dieren hebben geleerd niet bang te zijn van vuurwerk. Ik ga het zeker doen.

 • romy verhove

  Het is niet het vuurwerk dat gevaarlijk is maar de mensen die er in beschonken toestand mee omgaan !